https://www.gerb.bg/bg

„Политико“: Европа е транзитен център за наркотрафик на каптагон от Сирия

Снимка: архив EPA/KOSTAS TSIRONIS

Европа е ключов транзитен център за каптагон, безумно евтин незаконен наркотик, популярен в Близкия изток, който печели пряко за режима на президента Башар Асад в Сирия, пише „Политико“.

Каптагон се предлага на пазара за употреба като психостимулант под търговските марки Каптагон, Biocapton и Fitton. Сега е незаконно в повечето страни и се произвежда предимно за незаконна употреба. Сирия се счита за най-големият световен производител на наркотика, като допринася за 80% от световните му доставки.

Трафикантите все по-често използват европейските страни, за да превозват таблетки каптагон, пътуващи от Близкия изток обратно до Арабския полуостров, според нов доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA) и Германската федерална криминална полиция (BKA).

Контрабандата на лекарството – което се продава на дребно на около 3 долара за хапче – през Европа вероятно е „преднамерено да се избегне контролът от страна на властите на целевите пазари, които е малко вероятно да подозират, че таблетките Фенетилин ще бъдат изпратени от ЕС„, казаха авторите .

Каптагонът е силно пристрастяващ наркотик от амфетаминов тип, произвеждан и консумиран до голяма степен в Близкия изток, особено в Сирия и Ливан. Незаконната му търговия е създала бизнес, който се оценява на 57 милиарда долара .

Производството на наркотика е широко свързано с режима на Асад в Дамаск, с връзки, свързващи търговията с наркотици с множество сирийски служители и членове на семейството на Асад. Според доклада германските власти потвърдиха, че търговията с каптагон е „под патронажа“ на режима на Асад, който пряко се облагодетелства от доставките.

Наркотикът осигурява „финансова спасителна линия“ за военната машина на сирийския режим, според правителството на Обединеното кралство , което написа по-рано тази година, че братът на диктатора, Махер ал-Асад, „командва частта на сирийската армия, улесняваща разпространението и производството на лекарството.“

Сирийското правителство не отговори веднага на множество искания за коментар.

По-рано тази година ЕС се присъедини към Съединените щати и Обединеното кралство в санкционирането на сирийски лица, свързани с търговията с каптагон — включително членове на семейство Асад, служители в сирийската армия и лидери на милиции, свързани с режима.

Европа не е „значителен потребителски пазар“ за каптагон, се казва в доклада, като по-голямата част от пазара се намира в някои страни от Близкия изток и на Арабския полуостров, особено Саудитска Арабия, която е била дестинацията за някои от най-големите доставки на каптагон в последните години.

В четвъртък Обединените арабски емирства осуетиха опит за контрабанда на повече от 80 милиона таблетки каптагон в страната, според вътрешното министерство на страната. 13-те тона хапчета с пазарна стойност 700 милиона евро бяха намерени скрити в пет транспортни контейнера.

Но въпреки липсата на пазар за наркотика, Европа се превърна в популярен транзитен център.

Според доклада на EMCDDA, който събира данни от Австрия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия и Румъния, властите са конфискували множество големи пратки от таблетки каптагон в Европа от 2018 г. насам, повечето от които са транзитно към страни от Арабския полуостров.

Общо около 127 милиона таблетки и 1773 килограма (допълнителни 10,6 милиона таблетки) са били иззети в европейските страни, според данните, събрани за доклада, като най-голямото изземване е регистрирано в Италия през 2020 г.

Докладът също така открива доказателства за производство на каптагон в Европа, най-вече в Нидерландия.

Нидерландските власти съобщават за откриване на една или две големи производствени площадки – където таблеткитекаптаго се произвеждат от амфетамин на прах – всяка година на тяхна територия.

Смята се, че производството на таблетки каптагон не е типична дейност на производителите на синтетични наркотици в страната, а по-скоро опортюнистичен начин за печелене на пари“, се казва в доклада.

Докладът призовава за координиран отговор на ЕС за справяне с двата основни проблема: производството на таблетки каптагон в рамките на ЕС; и използването на страни от ЕС като транзитни зони за наркотрафик.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Тунберг глобена за блокадата на парламента в Швеция през март

Екoактивистката Грета Тунберг в сряда беше глобена от съда в Швеция...

БЧК е помогнал на над 218 000 души през 2023 г.

Над 218 000 души, сред които близо 11 000...

Аплаузи за МИГ-29 в Деня на храбростта в София (СНИМКИ)

Денят на храбростта и празник на Българската армия на...

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

Делегация на Хамас пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Делегацията на Хамас започна интензивни преговори днес в Кайро...

Търговците пропищяха от крадци

Българската ритейл асоциация (БРА) - търговците на дребно с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg