https://www.gerb.bg/bg

Перуанското правителство критикува обиска в дома на президента

Снимка: EPA/STR

Правителството на Перу в събота разкритикува обиска в дома на президента Дина Болуарте като непропорционално и противоконституционно„, съобщава „Ройтерс“.

Около 20 служители от прокуратурата и 20 полицаи първо нахлуха в къщата на Болуарте, а след това и в двореца в събота сутринта, заяви министърът на правосъдието Едуардо Арана.

Перуанският премиер Густаво Адриансен заяви, че политическият шум, който се вдига, е сериозен, засяга инвестициите и цялата страна. Това написа той на X. 

Адриансен каза, че президентът ще даде показания в прокуратурата, когато бъде призована. Той също така каза на радиостанция RPP, че „няма начинминистри, или Болуарте да планират да подадат оставка.

Персоналът от двореца осигури пълно съдействие„, заяви президентството в социалната медийна платформа X, добавяйки, че акцията е била извършенанормално и без никакви инциденти„.

Самата Болуарте не е коментирала.

Припомняме, че домът на президента Болуарте бе обискиран като част от продължаващо разследване за корупция. Около 40 полицаи участваха в акцията. Те са търсили часовници „Ролекс“, които президента не е декларирал.

Докато правителствени агенти обградиха къщата в столицата Лима, полицията блокираха насрещния трафик. По време на акцията Болуарте не бе в дома си. Полицията е извършила претърсване и изземване.

Разследването стартира този месец, след като в медиите се появиха новини, че тя носи различни луксозни часовници на официални събития. В отговор на въпроси как може да си позволи толкова скъпи часовници с доходи от такава длъжност, тя настоя, че те са резултат от упорита работа от 18-годишна възраст.

Главният прокурор Хуан Вилена отбеляза, че президентът на Перу трябва да предостави на държавното обвинение три часовника „Ролекс“ във връзка с разследването. Обвинител номер едно добави, че ще разгледа имуществените декларации на Болуарте от последните години, за да види дали има несъответствия.

Разследването срещу Болуарте е последното в дългата история подобни действия срещу перуански президенти и висши служители.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

Русия предупреди Европейския съюз, че ако наложи ограничения на...

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

Израелски удар уби командир на „Хизбула“ в Ливан

"Хизбула" обяви, че един от нейните командири е бил...

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg