Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пеканов за ревизирания План за възстановяване: Не бързането е важно, а качеството

Снимка: архив БГНЕС

Още в началото на нашия служебен кабинет стигнахме до консенсус, че бързането не е най-важното, по-важното е качеството на този стратегически документ за бъдещето на България. Така коментира в предаването „Панорама“ по БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов има ли рискове от забавянето на Плана за възстановяване.

Според мен, нашата ревизирана версия е доста по-добра от предишната, залага още по-високи амбиции. В крайна сметка, средствата не са застрашени – те са там за нас и трябва да ги използваме по най-добрия начин. В предишната версия на Плана имаше добри проекти, които бяха надградени, но имаше и много проблеми. Мисля, че успяхме да въведем много нови добри неща с това стават 57 проекта и 43 реформи, разясни Пеканов.

Апелирам към политическите партии за приемственост в този документ. Ние обещаваме, че нещо ще се случи – служебният кабинет обещава и затова трябва приемственост, каза още той.

На въпрос дали той воюва със София заради заложените средства за столицата, вицепремиерът обясни, че според него, начинът, по който се развива страната не е добър от гледна точка на фокусирането в София. Това винаги е била моята икономическа логика – прекаленото фокусиране на хора и ресурси в столицата е вредно за цялата страна. Видях неспособност на екипа на г-жа Фандъкова да намали ресурса за метрото, да намери някакви собствени средства, коментира Пеканов.

Той е категоричен, че образованието и науката са приоритетите, които обуславят дългосрочното бъдеще на една държава. Икономиките на знанието са тези, които просперират. Видяхме много кадърни млади хора, които са били в чужбина и се върнаха в България и ние трябва да направим всичко възможно да задържим повечето от тях. България трябва да се движи много по-бързо и не трябва да се фокусираме само върху Плана – да, той е важен ресурс, но от нас зависи как ще го използваме, подчерта Пеканов.

Има един голям проект, който ние се видяхме принудени да отпадне защото не беше защитен пред Брюксел и не доказва, че няма да навреди на околната среда – това е проектът за „Напоителни системи“. Ако този проект беше оставен, Планът ни щеше да е готов след 5-6 месеца, обясни още Пеканов.

Това, което ни трябва в момента, е някакъв вид спокойствие, консенсус как да действаме за напред, каза в заключение Пеканов.

Припомняме, че столичният кмет Йорданка Фандъкова обвини служебния кабинет, че воюва със столицата, а това не се случва никъде в Европейския съюз. Думите бяха по повод желанието на Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план за възстановяване и устойчивост.

Служебното правителство обяви, че е направило необходимите промени и преструктуриране на Плана за възстановяване, развитие и устойчивост. Министърът по управление на европейските средства Атанас Пеканов го е публикувал и го е предоставил за обществено обсъждане. Очаква се след седмица Планът да се коментира с партиите в парламента. Това заяви преди ден служебният премиер Стефан Янев по време на редовното заседание на правителството. Промените в плана са в посока на солидарността и тласъка на икономическата среда и бизнеса, уточни Янев.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

Турция може да предостави техническа помощ на Ирак за...

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

13 жертви при израелски удари срещу Рафах

13 души загинаха, а много други бяха ранени при...

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img