https://www.gerb.bg/bg

Пътищата ни – тъмни, опасни и изоставени

Снимка: БГНЕС

45 души изгоряха при катастрофа на автобус на магистрала „Струма“ в нощта срещу вторник. Сред жертвите има 11 деца, а общият брой на загиналите все още не е уточнен, защото не е изяснено напълно колко души са пътували в автобуса в момента на инцидента. Днешният ден е Ден на национален траур и в двете държави – България и Република Северна Македония.

На този етап е трудно да се каже каква е причината за тази трагедия, но най-вероятно ще се окаже, че тя не е само една. Има комплекс от причини – от безхаберието не само от страна на нашата държава, а и от цялата обстановка що се касае до пътна безопасност, обучение на шофьори, изпити и всичко останало„, заяви Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Според него, ако на мястото на инцидента е имало ясна и правилно поставена, отговаряща на българките и европейските стандарти маркировка с насочващи стрелки най-вероятно шофьорът е нямало да се заблуди, че най-дясната лента продължава вдясно.

Сериозен фактор е липсата на магистрално осветление – пътищата ни, включително и магистралите ни, са тъмни. Това е национален проблем.

Според инж. Владимир Жиянски фактор за катастрофата, както и при инцидента край Своге, е т.нар „еластична ограда“. валидност на винетка

Той подчерта, че трябва да бъде направен одит на цялата пътна мрежа.

Диана Русинова: Държавата не може да осигури безопасност на пътя

Експертът по пътна безопасност Диана Русинова задава два въпроса – защо е проектирано някакво уширение в крива на „Струма“ и защо снощи са текли проверки в багажните отделения на автобусите, а преди това не е правено?

Не всичко е наред с този път, но всички държавни институции излезли и ни убеждавали, че всичко било наред. Не може цялата държава да е впрегната да обяснява, че пътищата са ни наред, това не може да го прави една нормална държава, каза Русинова.

Според нея отново се прави опит вината да се прехвърли само върху водача на автобуса, без да се разследва случилото се. Шофьорът не е карал със 120 км/ч, а е карал с доста по-малко, по мнението на Русинова.

Ние имаме системен проблем и като страна-член на ЕС имаме ангажимент към пътната инфраструктура и пътната безопасност„, категорична бе тя и добави, че България не е в състояние да осигури безопасност на пътя.

Председателят на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ Николай Иванов пък заяви, че трябва всички да си направим изводите как да не се стига до подобни инциденти. На първо място по негови думи безопасността в инфраструктурата трябва да бъде изведена като основен приоритет. Освен това било необходимо да има планиране и финансиране.

Иванов подчерта, че пътното поддържане е основният фактор, касаещ безопасността.

Припомняме, че веднага след трагедията на АМ „Струма“ на дневен ред отново излезе въпросът с качеството и поддръжката на пътищата у нас.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви вчера сутринта, че по трасето стават често инциденти, като денивелацията на трасето е голяма.

От МРРБ по-късно обаче отрекоха информацията, че именно там се случват пътнотранспортни произшествия. Сформирана е работна група, която да огледа мястото и състоянието на пътя.

Експертът от Института за пътна безопасност Богдан Милчев пък настоя на това, че маркировката по българските пътища не отговаря на стандартите.

Впоследствие инж. Иван Табаков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“заяви, че през вчерашния ден сме станали свидетели на много спекулации за състоянието на пътищата.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Румен Радев и Вьоса Османи коментираха европейската перспектива на Балканите

Държавният глава Румен Радев разговаря днес резиденция в кв...

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев

МРРБ одобри обновяване на инфраструктурата в 29 общини

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова подписа нови...

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

Радев подкрепи ректорите, ще говори с Главчев за пари за ВУЗ-овете

Ректорите получиха подкрепата на президента Румен Радев. Отреагирах веднага...

Проф. Миглена Темелкова: Магистри във ВУЗ-ове получават заплати, колкото чистачка

Висшите училища готвят протест. Проф. Миглена Темелкова от съвета...

Постоянни водни аварии вдигнаха поморийско село на протест

Жителите на поморийското село Горица започват подписка срещу постоянни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg