https://www.gerb.bg/bg

Парламентът прие антикорупционните закони, макар и „шарено“

Снимка: БГНЕС

Парламентът гласува два Закона за противодействие на корупцията на първо гласуване, внесени едновременно от Министерски съвет и ПГ на „Продължаваме промяната“. Дебатът отне целия пленарен ден.

Със 113 гласа „за“, „въздържали се“ 95 (ПП, „Възраждане“, БСП), „против“ 3 – предложенията на МС бяха приети. Гласовете бяха 138 „за“, „против“ 31, „въздържали се“ 14 по втория законопроект.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обясни: Това са два законопроекта с обща философия и цел, създаващи КПКОНПИ, която да преследва корупционни престъпления, извършвани от лица, заемащи висши длъжности и с основна функция да оспори решения на прокуратурата.

Той наблегна на изготвяне на списък на лицата, който трябва детайлно да се преразгледа между първо и второ четене. МС предлага петчленен състав на КПКОНПИ, избран от мнозинството, от президента, от магистратите. Да няма титуляр за председател, а той да е на ротационен принцип, според който всеки от петимата членове да се избира на 5 г. и да няма повторен мандат. Зарков предложи да се приемат двата законопроекта на първо четене, а в дискусия да се вземат най-добрите решения. „Голям пробив и крачка в изкореняването на корупцията по висшите етажи на властта„, определи министърът.

Кирил Петков настоя за законопроекта на ПП, според който КПКОНПИ се разделя на две и дава възможност за разследване на много големи корупционни престъпления, второ – всички членове да се избират от НС, председателят да е с 5 г. мандат, избран при високи критерии.

Никой не е над закона, а президентът не е включен в законопроекта на МС„, посочи Петков. „Просперираща България без корупция„, иска ПП.

Рая Назарян от ГЕРБ изрази мотиви, че се създава „допълнителен разследващ орган с ограничена компетентност“ и че липсва обосновка за следователите. Партията на Бойко Борисов подкрепя промените.

Йордан Цонев подчерта, че ДПС подкрепя двата законопроекта и уточни, че партията е последователна в борбата с корупцията.

Петър Петров от „Възраждане“ нарече законопроекта на ПП „нова имитация на закона на ГЕРБ за борба с корупцията„. Неговата критика е към фигурите на следователите. ПГ на Костадин Костадинов ще гласува „против“.

Депутатът Надежда Йорданова от „Демократична България“ коментира, че „за да има ефективна борба с корупцията, трябва реформа в прокуратурата„. „Ефективна, отчетна и демократична, а докато главният прокурор казва как да действа прокуратурата, ще се води дебат до безкрай„, смята тя.

Конкретика в дебата между първо и второ четене иска „Български възход“. Александър Николов уточни, че парламентарната група на Стефан Янев подкрепя промените.

Смиляна Нитова от БСП посочи, че ПГ подкрепя законопроектите заради провала в борбата с корупцията. Левицата е за ефективно прилагане на закона – „не като бухалка, а с професионализъм и резултатност„.

Десислава Атанасова от ГЕРБ анализира целия дебат: „За новите и старите„, за „липсата на ново антикорупционно мнозинство, което не е ДБ и ПП, които са отсъствали от комисия„, за „правото“ и „слабостите на законите„. ГЕРБ ще участва в усилието да има ясен отговор на парламента, каза тя. „С разум и без политическо противопоставяне да покажем, че всички заедно ще се борим срещу корупцията„, призова Атанасова. Надежда Йорданова опроверга фактологическата грешка на ГЕРБ: „Никога ДБ не е отсъствала от дебат или комисия, посветена на законите за борба с корупцията„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Валентин Колев: Нелепи са твърденията, че цената на тока ще скочи от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който...

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент (ОБНОВЕНА)

Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял "твърдо...

Вулкан в Индонезия изригна зрелищно

Властите предприеха евакуация

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg