https://www.gerb.bg/bg

Парите за саниране по ПВУ няма да стигнат за всички

Подадени са 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са 756. Ясно е, че финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) няма да стигне за всички. Това заяви пред Нова телевизия регионалният министър Андрей Цеков. Той допълни, че кандидатстващите за финансиране на мерки за енергийна ефективност блокове са конкуренция един на друг.

Цеков отбеляза, че на всяка сграда се прави енергийно обследване от сертифицирани експерти и въз основа на него се издава енергиен сертификат. Взима се предвид потреблението на енергия в сградата към момента и какво би било то след саниране. Отчита се и отделянето на вредни емисии. Максималният брой точки, който може да получи един блок, е 140.

Може би гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция и затова са разочаровани„, коментира той жалбите на граждани и общини заради неодобрени за саниране сгради и критериите за оценка. По думите на Цеков кандидатите за кметове в различни общини щедро са обещавали средства за саниране на блокове в рамките на кампанията си преди местните избори през миналата година.

Той също призова гражданите да подават сигнали до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) при съмнения за манипулиране на данни в сертификатите на сградите, за чието саниране се кандидатства.

В този случай аз ще изпратя документите на контролния орган, както и на Европейската прокуратура. Ако има манипулация на данни, това означава документна измама, насочена към неправомерно усвояване на европейски средства„, посочи Цеков. Той уточни, че към момента в МРРБ не е получен нито един сигнал за неверни данни в сертификатите на сградите.

Регионалният министър каза още, че нужда от саниране имат около 3 000 жилищни сгради в страната. По думите му още отначало е било ясно, че ресурсът от 1,129 млрд. лв. по ПВУ няма да е достатъчен за удовлетворяване на всички потребности. Подадените проектни предложения са на стойност близо 4 милиарда лв. Цеков каза още, че ще бъде удължен срокът за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране, който изтича на 16 януари. Удължаването вероятно ще е до края на февруари 2024 г. и ще бъде обявено веднага след изтичането на първоначалния срок. Финансирането за втория етап е 282 млн. лева. По указания на Европейската комисия 20% от стойността на санирането на одобрените сгради ще се осигурява чрез самофинансиране.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Румен Радев и Вьоса Османи коментираха европейската перспектива на Балканите

Държавният глава Румен Радев разговаря днес резиденция в кв...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Атентатът срещу Роберт Фицо – общоевропейски симптом?

Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски...

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор...

Земетресение с магнитуд 6 регистрирано във водите на езерото Байкал

Земетресение с магнитуд 6 е регистрирано във водите на...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg