https://www.gerb.bg/bg

Оценката на Плана за възстановяване и устойчивост е одобрена от ЕКОФИН

Оценката на Националния план за възстановяване и устойчивост на България е одобрена от министрите на икономиката и финансите на Европейския съюз по време на неформално заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси – ЕКОФИН. България ще може да получава средства и да заявява плащания по Механизма за насърчаване на икономическото възстановяване, след официалното приемане на решението.

Планът включва 6,3 млрд. евро безвъзмездни средства. Заложени са проекти и реформи в ключови области като здравеопазване, образование, транспортна свързаност, енергетика, дигитализация и бизнес среда.

Основните проекти в здравеопазването касаят купуване на: високотехнологична апаратура за 35 звена за педиатрична грижа и за 14 звена за диагностика и лечение на онкологични заболявания; закупуване на 6 медицински хеликоптера за обхващане на територията на страната за предоставяне на спешна помощ в „златния час“; транспортиране на пациенти между болници; модернизация на услугата 112.

Основните проекти в образованието са за: оборудване на над 2240 специализирани класни стаи за наука и технически предмети; създаване на 4 научни центъра за развитие на STEM образованието в България; повишаване на квалификациите на 39 000 учители в сферата на STEM обучението.

За модернизация на транспорта е предвидено осигуряване на нови 42 електрически влака за крайградски линии в София, Пловдив и др., както и на 20 бързи електрически влака за основни междурегионални направления в страната и 18 локомотива.

По отношение на енергийната ефективност и Зеления преход са планирани инвестиции в: цялостно енергийно обновяване на многофамилни жилищни, търговски и публични сгради с до 100% субсидия с цел 30% подобрение на енергийна ефективност; изграждане на 600 МВт (общо 6000 МВтч) мощности за съхранение на електроенергия; проучвания за геотермален потенциал на 6 локации из цялата страна и потвърждаване на съществуващите залежи; изграждането на пилотна геотермална централа за топло и/или електроенергийно производство.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и...

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик. Възрастният мъж е...

ЦИК се отчете пред Димитър Главчев за организацията на изборите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с представители...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg