https://www.gerb.bg/bg

Отново скандал в СОС, ГЕРБ и Терзиев кръстосаха шпаги

Васил Терзиев, снимка: БГНЕС

На работна среща в Столичния общински съвет кметът Васил Терзиев е представил проектобюджета на София за 2024 година, който все още не може да бъде приет поради това, че колективният орган все още няма председател.

По традиция обаче се е стигнало до повишаване на градуса на напрежението, като по средата на въпросната среща (която, апропо, не бе публично обявена и не бе излъчвана на живо в сайта на общината), кметът Терзиев става и напуска, което пък респективно води до негодувание от страна на политическите сили извън „Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София“.

Коментарите не закъсняха – след злополучния край на въпросната работна среща общинските съветници от ГЕРБ дадоха брифинг, като обвиниха кмета в цензура, неуважение към софиянци и др.

Случи се нещо безпрецедентно. Бяхме поканени от кмета на работна среща целия общински съвет да обсъдим предложения бюджет. Въпреки настояването на нашата група, на колегите от БСП, от останалите групи да се излъчва на живо, кметът забрани това. При всички декларации за публичност и прозрачност, кметът на София забрани излъчването. Всички сме тук днес, само кметът го няма, който стана и си тръгна, след като г-жа Татяна Георгиева и г-н Боршош му зададоха въпроси по бюджета, като първият въпрос, на който не можа да отговори г-н кметът е ще има ли поне една детска градина извън тези, планирани от ГЕРБ„, разказа Георги Георгиев от ГЕРБ.

От ГЕРБ искали да питат и по редица други казуси – откъде щели да дойдат обещаните от Терзиев 40 милиона за повишаване на заплатите на служителите в градския транспорт, колко пари са предвидени за спортната инфраструктура, както и забравила ли е администрацията да поиска от държавата 5,7 милиона лева по програмата за междублоковите пространства, като така са нанесени щети на общинската хазна в особено големи размери.

Спомен за едни други времена. Така определи разигралото се в залата Георгиев и разказа – по заръка на Терзиев полицаи обикаляли и следели общинските съветници да не снимат с телефоните си случващото се. Бунтар обаче се намерил – Димитър Вучев от ГЕРБ успял скришом да снима около 15 минути от срещата.

ГЕРБ недоволстват още – на срещата присъствал някакъв човек, който все още не е избран за заместник-кмет, но фактически изпълнява тази длъжност в разрез със закона. Освен това – срещу офиса на сегашния главен архитект Здравко Здравков имало друг офис, в който се подвизавал „главен архитект в сянка“ на име Любомир Георгиев.

От своя страна Антон Хекимян призова кмета Терзиев да се върне, да заеме мястото си и да поеме отговорност. И посочи – в предложения от новия градоначалник бюджет нямало предвидено забиването дори и на един пирон допълнително извън планираното вече миналата година от страна на ГЕРБ, които тогава управляваха.

Нещо, което в момента се представя като ново, като нови детски градини, като нови пътища, трамвайни трасета. Не, не са нови, това са проектите, които г-жа Фандъкова и екипът ѝ представиха. Това е същият този бюджет, който през месец септември г-н Бонев и колегите от ДБ отхвърлиха, защото в него нямало никакви реформи, този бюджет подкрепял статуквото…„, възмути се общинският съветник.

Основните параметри на предлаганият бюджет – за 2024 година са предвидени 2,57 млрд. лева приходи, а разходите са 2,58 млрд. лева. Предвижда се капиталова програма в размер на 595 млн. лева, като фокус ще е строителството на детски градини, болнични заведения, както и закупуване на нови мотриси за метрополитена.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Евростат: Увеличават се безработните младежи в България

Новите данни на Евростат за март 2024 година показват,...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

Русия съобщи за превземането на Очеретино

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

26 души са спасени, след като сграда се срути в Южна Африка

Спасителни екипи продължават издирването на десетки строителни работници, които...

Предадоха на съд младеж, пребивал системно непълнолетната си приятелка

23-годишен младеж се изправя пред Темида. А.И. е привлечен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg