https://www.gerb.bg/bg

Още 11 млн. лв. за сгради за ясли, детски градини и училища дава служебният кабинет

Снимка: архив БГНЕС

Нови 11 178 364 лв. за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната одобри служебното правителството на днешното си заседание.

Средствата са по програмата на Министерство на образованието и науката за подобряване на материалната база в образователните институции, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Парите ще бъде разпределени между 33 общини. Това са Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Малко Търново, Аксаково, Бяла, Велико Търново, Елена, Габрово, Добрич, Кърджали, Дупница, Ловеч, Перник, Радомир, Червен бряг, Асеновград, Раковски, Русе, Котел, Сливен, Елин Пелин, Костинброд, Самоков, Своге, Казанлък, Стара Загора, Търговище, Хасково, Ямбол. Средствата са за разплатщане на дейности по сключени договори по изпълнението на програмата.

В някои от сградите ще бъдат извършени основни ремонти за подобряване на условията за отглеждане и обучение на децата и учениците. Ще се строят изцяло нови сгради за детски градини, ще се изграждат учебни корпуси.

С Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 г. се цели намаляване на недостига на свободни места в яслите и детските градини, както и успешното включване на четиригодишните деца в системата на предучилищното образование. Освен това с новопостроените учебни сгради и корпуси повече училища ще могат да преминат към едносменен режим на обучение.

Кабинетът реши и още 691 088 лв. да изплати държавата на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина. 686 599 лв. ще бъдат преведени на Столична община, а 4 489 лв. – на община Пловдив.

Средствата са за компенсиране на разходите за отглеждане и обучение на децата от 15 септември до 31 октомври 2022 година. За този период броят на децата, чиито родители в София ще получат компенсации, е 1183. В Пловдив ще се изплатят компенсации за осем деца.

Право на компенсация от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали, а общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

За Косово победа за Русия означава конфликт в цяла Европа

Косово подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия, въпреки...

Тунберг глобена за блокадата на парламента в Швеция през март

Екoактивистката Грета Тунберг в сряда беше глобена от съда в Швеция...

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Двамата претенденти за поста президент на Северна Македония -...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Медведчук обвинява украински и външни сили за безредиците в Одеса през 2014 г.

Ръководителят на движението "Друга Украйна", бивш лидер на забранената...

Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход с частната болница

България има нужда от национална детска болница. Това заяви...

Русия: Войната в Газа ескалира и няма признаци за мирно уреждане

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в...

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg