https://www.gerb.bg/bg

ООН: Иран трябва да спре екзекуциите на протестиращи

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Мисията на ООН за установяване на факти в Иран призова иранските власти да прекратят екзекуциите на хора, осъдени на смърт заради участието си в антиправителствени протести, които разтърсиха страната миналата година. Това изявление беше направено в сряда от председателя на мисията, Сара Хусейн, пред Съвета по правата на човека в Женева.

Смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември миналата година, докато беше в ареста на моралната полиция на страната, отприщи вълна от масови протести в цял Иран, отбелязвайки най-голямото предизвикателство за неговите духовни лидери от десетилетия.

Оттогава няколко души бяха обесени за участие в протестите, а лидерите на Иран обвиниха западните си врагове за подстрекаването им.

Призоваваме иранските власти да спрат екзекуциите на лица, осъдени и осъдени на смърт във връзка с протестите, и повтаряме исканията си да ни предоставят съдебните досиета, доказателствата и присъдите по отношение на всяко от тези лица„, Сара Хусейн, председателят на мисията за установяване на факти в Иран, каза пред Съвета по правата на човека в Женева.

Мисията също призова за „освобождаване на всички задържани за упражняване на законното им право на мирни събрания и за докладване на протестите„.

Казем Гариб Абади, генералният секретар на Висшия съвет за правата на човека на Иран, обаче коментира, че създаването на мисията през миналата година е политически мотивиран ход и е неприемлив.

През май тази година Иран екзекутира трима мъже, които, според иранските власти, са били включени в смъртта на трима членове на силите за сигурност по време на протестите. Международната общност продължава да следи внимателно развитието на събитията в Иран, като настоява за спазване на правата на човека и прекратяване на насилието.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg