https://www.gerb.bg/bg

Около 16 000 украински бежанци напускат хотелите

Около 16 000 украински бежанци към момента са настанени в хотели, предимно по българското Черноморие, но и в някои от големите зимни курорти. Вчера бе обявено в Министерски съвет, че настоящата програма за настаняване на бежанци през Министерство на туризма се удължава с още две седмици, до 15 ноември, а бежанците ще бъдат пренасочени към държавни и общински бази.

За news.bg Константин Ботев, експерт в дирекция „Туристическа политика“ към Министерство на туризма, обясни, че има достатъчно леглова база в базите, като бежанци ще бъдат настанявани само в бази, подходящи за зимни условия.

Предвидени са достатъчно места, които да поемат всички, нуждаещи се от подкрепа за настаняване украински граждани, потърсили временна закрила у нас, в подходящи държавни и общински бази. Изборът на бази е направен именно на принципа на тяхната пригодност за зимни условия, каквито предстоят.

Всеки един бежанец, потърсил убежище у нас от днес нататък, ще бъде разпределян към такива бази. В Министерство на туризма нямат информация да се налага да се търсят алтернативи, като например настаняване в бежански центрове или палаткови лагери.

Пренасочването на вече настанените ще се извършва от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна. На въпроси за здравната и образователната подкрепа за бежанците, отговори трябва да се търсят от МОН и МЗ, които осигуряват логистиката. Константин Ботев повтори, че Министерство на туризма е отговорно единствено за разплащанията към хотелиерите.

Към момента остава в сила решението да се отпускат по 10 лева на ден на човек без изхранване и 15 лева с изхранване, поясни Ботев и увери, че хотелиерите, настанили украински граждани, ще получат всички безспорни суми. Отпускането на помощта за хотелиерите става с включването им в списък, одобрен с Решение на министерски съвет, като за всяко плащане се одобряват и суми, които се отпускат с РМС на МТ за всяко конкретно плащане. Има известно забавяне на сумите за изхранване, но Константин Ботев обясни, че се извършват и насрещни проверки, а плащанията ще бъдат извършени след верифициране.

Има няколко най-чести варианта за забавяне на плащанията, обясни експертът от МТ. И посочи примери от проверките – ако лице, настанено в хотел, е започнало работа и не е уведомило хотелиера. Ако лицето е напуснало страната, но хотелиерът го води настанен. Ако лицето е настанено в друг обект без своевременно да е отчетено напускането му от предходния обект. Проблемът, свързан с декларациите за изхранване, ще бъде решен софтуерно, увери експертът.

Реално откази няма, има забавяне поради извършвани проверки и верифициране на настанените лица, като всяка жалба свързана с липса на плащане се разглежда индивидуално и на всяка една ще бъде отговорено индивидуално.

В последните няколко седмици хотелиери сигнализираха за увеличен поток от украински бежанци, появиха се и съмнения за организиран приток към курортни комплекси. Такива сигнали, ако има такива, се разглеждат от други компетентни за това органи, а Министерство на туризма няма контролни функция в това отношение, посочи Ботев.

Контрол за законосъобразност от администратора се извършва чрез събиране на информация по служебен път от институциите със съответната компетентност – Главна дирекция „Гранична полиция“ и дирекция „Миграция“ на МВР, Държавна агенция за бежанците по отношение на лицата, получили временна закрила, и Национална агенция за приходите по отношение на лицата, сключили трудов договор на територията на Република България.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Удължават забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването Галя Кондева удължи с още месец...

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

БАН: Държавата трябва да изпълни поетите ангажименти към преподаватели и учени

Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на...

Отбелязваме Международния ден на семейството

Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е учреден...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

Корабите на САЩ в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората световна война

Военните кораби и екипажите, назначени на ръководената от САЩ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg