https://www.gerb.bg/bg

НОЩ обяви три седмици до следващ пик на коронавируса

Снимка: БГНЕС

Имаме около три седмици до следващия пик на коронавируса у нас. За 7 седмици е достигнат върхът в предишната вълна, сега сме на най-ниското ниво, в момента заболелите са 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи, едва ли има седем седмици, има три седмици.

Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб шефът му ген. Венцислав Мутафчийски.

Той даде данни и за смъртността: Тя не е достигнала до никакво плато, спаднала е до ниската стойност 7.9% и започнала да се качва пак.

Колкото и да ми е неприятно да бъда в ролята си на лош вестител, аз не мога да спестя факти, това е действителното положение, добави Мутафчийски.

Той даде пример с ВМА – болницата, на която е директор – само в понеделник там са приети 13 души за един ден, толкова болни са приемани преди това за една седмица.

Цифрите доказват, че има събуждане, в Кюстендил категорично, но и в други области, обясни картата Мутафчийски.

Националният здравен инспектор Ангел Кунчев цитира данните на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм от четвъртък. Според тях 14-дневната заболяваемост е 90 на 100 000, което ни поставя на отново на 26-о място в ЕС, 6-о място на Балканския полуостров, а смъртността е 9.9%, което е 13-о място в ЕС.

Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната вътре по области. 8 области в червената зона, най-високата заболяваемост е в Кюстендил, а най-ниска – в Търговище. Заразените се движат от 20 до 60 в осем области. София град се върна в червената зона, обясни Кунчев.

Той добави, че пет страни от ЕС са в червената зона, като през целия февруари ще има покачване на заболяваемостта и у нас. Това можело да стане или по модела на Франция с бавно повишаване или както е в Португалия, Испания – изцяло нарастване на случаите, напълване на болниците и изживяване на кризата, както е в през ноември.

Постигнатото е крехко. Европа е в патова ситуация, готви се за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а да бъдем готови за нея, ако тя дойде у нас, със силата, в която е в Европа в момента, каза от своя страна здравният министър Костадин Ангелов, който отново даде пример с Португалия, където имало близо 14 000 жертви на коронавируса.

Призовавам българските граждани към разум и спокойствие, да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели, заяви Ангелов.

Той отново посочи, че София е в червена зона и има раздвижване на заболеваемостта от коронавирус, но успокои, че се следят числата на 12-часова база и във всеки един момент са готови да предприемат действия.

Шефът на НОЩ Мутафчийски призова медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква.

Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни, категоричен е той, посочвайки, че това, че фитнесите са отворени, не значи че са безопасни, „те са най-опасното място“.

Валят сигнали от граждани, които виждат каква е ситуацията в зимните курорти и в моловете, съдържателите на хотели и съоръжения трябва да знаят, че не могат да се надвишават определен брой посетители и да се посещава със защитни средства, коментира още професорът.

Данните изреди здравният министър Костадин Ангелов – 4380 PCR тестове, 5495 антигенните, 720 нови случаи, 7.3% положителните, 52 г. средната възраст на новодиагностицираните, 24 лица под 19 г. 2469 в болници, 2754 пациенти са в Интензивни отделения, 1070 са излекуваните, 40 са починалите, заетостта в болници е 32%, 38% в интензивни отделения, най-висока е заболеваемостта в Силистра, София, Шумен.

Запазваме тенденцията за два пъти по-голямо число за излекувани сравнение с потвърдените случаи, добави Ангелов.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

„Съюз такси“ не подкрепя протестите на таксиметровите шофьори в София

Сдружението с нестопанска цел "Съюз такси" заяви, че не...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg