https://www.gerb.bg/bg

Николай Денков: Доста тези на Радев са просто неверни (ВИДЕО)

Напоследък президентът казва доста неща, които просто не са верни. Ще дам най-ясния пример – когато говори за „изкривена история“, неговите аргументи се базират именно на изкривената история, а не на истинската история на България. Няма смисъл да коментирам повече, както се казва – нека по делата да съдят.

Така в отговор на въпрос министър-председателят Николай Денков коментира позицията на президента Румен Радев, публикувана сутринта във „Фейсбук“, в която се посочва, че „се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости„.

Денков подчерта – правителството не говорило против която и да е институция. „Но искам и същото уважение към нас. Ако проследите тези престрелки, те стартират от други институции. Много пъти премълчаваме, но когато се мине определена граница, трябва да отговорим.“

Правителственият глава даде и друг пример за според него невярна реторика от страна на президента – че кабинетът не прави нужното за интеграцията ни в Шенген.

Всеки ден имаме разговори, преговори, имаме план как да действаме, просто невинаги ги обявявам. Защо да обявявам примерно, че съм говорил с холандския премиер? Има ли нужда да го обявявам?“, попита реторично той.

Денков даде коментар и по друга актуална тема, превзела редиците на „сглобката“ в последните дни – думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ДПС фактически са част от „некоалицията“. Нещо, категорично опровергано постфактум от представителите на ПП/ДБ.

Няма нищо лошо кабинетът да получава подкрепа, за да изпълнява програмата си. Програма с ясни цели, които всички знаете. Ще се радвам на подкрепа от всяка политическа сила, за да можем да си изпълняваме програмата. Вече ако някой започне да променя целите, задачите и програмата, това вече е друг разговор„, по-умерен в позицията си спрямо ДПС в сравнение със съпартийците си бе премиерът.

Денков коментира и експулсирането на руски свещеници от България, станало факт вчера с мотивите, че тримата изгонени представляват риск за националната сигурност.

Има доклад на ДАНС, който показва, че те извършват действия, които не съответстват на техния статут в България. Както знаете, единият е руски гражданин, другите са граждани на Беларус. Действията (които са извършвали въпросните лица – бел.ред.) са предмет на секретен доклад, само се запознах с него, нямам отношение към предприетите действия„, каза той, невлизайки в детайли.

Относно идеята за сливане на службите в едно мегазвено, лансирана от ПП/ДБ, но неподкрепена от ГЕРБ и ДПС, Денков отново не влезе в конкретика с аргумента, че темата е силно експертна.

И добави: „Нека да прецизираме как стоят нещата. Тези 20 закона, които поставихме в списък в първите дни на Народното събрание, службите не бяха в този списък. Те бяха обсъждани, ставало е дума за това многократно, знаем, че имаме слабост там. Но тази дискусия трябва да продължи в Народното събрание с експерти, работили в службите, знаещи как те работят. Не бих искал да давам моето мнение, защото то може да бъде само политическо, а не експертно.“

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Грузинските управляващи решени тази седмица да приемат закона за чуждестранните агенти

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обеща в неделя да прокара...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Италианската полиция разкри измамна схема с данъчни кредити

Италианската полиция разкри измама за милиарди евро за получаване...

Жените в японската армия намаляват заради вълна от случаи на сексуален тормоз

След години на постоянен растеж броят на жените, кандидатстващи за...

Удължават забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването Галя Кондева удължи с още месец...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg