https://www.gerb.bg/bg

Напрежение в Ливан след убийството на просветски политик

Снимка: EPA/STR

Убийството на местен политик задълбочи сектантските и политическите противоречия в Ливан, като породи опасения за въоръжени сблъсъци между съперничещи си фракции в страната, която и без това е обхваната от дълбока икономическа криза и трансграничен обстрел, свързан с войната в Газа.

Това коментира „Ройтерс“.

Правителствени и религиозни служители побързаха да потушат напрежението, след като убийството на Паскал Слейман предизвика опасения за подновяване на уличните сблъсъци между съперничещите си партии и предизвика побоища над сирийци. Слейман оглавяваше антихизболната партия „Ливански сили“ в предимно християнския крайбрежен район.

В понеделник ливанската армия съобщи, че предишната вечер група сирийци са се опитали да откраднат колата на Слейман, но в крайна сметка са го убили и са отнесли тялото му в съседна Сирия. Тя заяви, че силите за сигурност са арестували повечето от отговорните лица.

Но в писмено изявление до „Ройтерс“ във вторник Ливанските сили отхвърлиха тази версия, като заявиха, че Слейман е бил нападнат заради политическите възгледи на партията.

Официалният разказ, че това е било кражба на кола, остава непоследователен и ние смятаме, че убийството на Паскал Слейман е политическо убийство заради политическата му роля. Освен ако не се докаже обратното, сме склонни да смятаме, че това е пряко нападение срещу Ливански сили„, заявиха от партията.

Ливанските сили не са посочили директно основния си съперник – подкрепяната от Иран и тежко въоръжена шиитска групировка „Хизбула“ – но представители на партията посочват като подобни случаи поредица от убийства на антихизбулски фигури през последните две десетилетия.

Критиките към „Хизбула“ от страна на ливанската християнска общност се засилиха през последните седмици, особено след като бойци на групировката бяха обвинени в опит да изстрелят ракети към съседен Израел от християнско село по южната граница на Ливан.

Това отразява нарастващия гняв сред критиците на Хизбула заради спорния арсенал на групировката, който превъзхожда армията.

В тази деликатна и напрегната политическа обстановка, обстановка на сигурност и социална обстановка, ние призоваваме към спокойствие и сдържаност„, заяви висшият християнски духовник в Ливан, патриарх Бешара ал-Рай.

В миналото той е критикувал косвено Хизбула, като е заявил, че шестмесечната война с Израел е била „наложена“ на християните.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Почина шефът на пропагандата на Северна Корея

Той е служил на три поколения лидери

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Мъж подпали мотоциклета си при полицейска проверка в Костинброд

Мъж е подпалил мотоциклета си, след като автопатрул на...

Мъж се вряза с колата си в Белия дом и загина

Шофьор загина, след като се блъсна с колата си...

Пиян полицай се блъсна с колата си в билборд във Велико Търново

Задържаха полицейски служител за срок до 24 часа, след...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

ИПИ пита какво наложи странната процедура за цената на хляба

В последния си работен ден 49-ото Народно събрание достигна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg