https://www.gerb.bg/bg

Надзирателите искат обещаните пари, ползване на натрупан отпуск и по-добри условия

Синдикатът на служителите в затворите в България пита Министерство на правосъдието дали предвижда заложи увеличение на заплатите в секторите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ в проекта на бюджет за 2023 година.

Организацията е изпратила до служебния правосъден министър осем въпроса и искания преди насрочения протест за 25 октомври 2022 г. пред МП.

Надзирателите настояват да получат от ведомството цялостен, логично обвързан, план с анализ за поетапното преминаване от смесен към 12- часов режим на работа в главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Те искат също да им бъде предоставен за съгласуване вариант на споразумение, който предлага ясен и конкретен график на режим на работа в структурите на дирекцията.

От синдиката посочват също, че Комитетът против изтезанията към Съвета на Европа и Европейските правила за затворите е издал препоръки в последния си доклад, касаещ системата на затворите. Те искат правосъдното министерство да излезе с позиция по въпроса и да коментира публично констатации от предишни доклади на Комитета против изтезанията за състоянието на затворите у нас и корупцията в системата.

От организацията настояват още да получат за планове за превенция и противодействие на агресията срещу служителите в затворите и за ползване на отложения не по вина на надзирателите платен годишен отпуск от минали години, в размер на общо над 100 000 дни общо.

Синдикатът на служителите в затворите в България също сигнализира за прояви на натиск над представители и членове на организацията, чиито действия стават причина за установяване на нередности и искат от МП принципна позиция по темата.

Припомняме, че надзиратели и полицаи протестираха още в началото на годината за увеличение на заплатите и срещу намеренията за обособяване на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в самостоятелна структура извън МВР. Въпреки че им беше обещано увеличение на възнагражданията с актуализацията на бюджета в средата на годината, надзирателите не се отказаха да протестират.

Основните им искания останаха за увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи с 20% и започване на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

На 12 юни 2022 служителите на МВР и надзирателите отново излязоха на протест отново с основни искания за по-високо заплащане, по-добри условия на труд и за преструктуриране на системата, което да доведе до намаляване на натовареността в големите затвори в страната.

През юли 2022 година правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова обеща заплатите на служителите в затворите да бъдат увеличени с 300 лева, но полученото не съответстваше на обещаното, което отново изкара надзиратели и съдебни охранители на протест пред Съдебната палата в София на 29 юли 2022 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg