https://www.gerb.bg/bg

Надежда Йорданова: Службите трябва да се оглавят от професионалисти

Снимка: архив БГНЕС

Имам силното усещане, особено в последните 24 часа, че се правят опити за интриги и сплетни, които да изместят фокуса от реалните проблеми и работещите решения. България има нужда от работещи институции и от професионалисти. Констатацията е на депутатът от ПП/ДБ и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова. В студиото на Нова телевизия тя подчерта огромния успех, постигнат вчера в пленарна зала с гласуването на промените в НПК и въвеждането на механизъм за контрол над главния прокурор и това, че това е истинската и голямата тема в момента. Тя коментира и че очаква тепърва процесите във ВСС да се развиват, припомняйки подкрепата на магистратите, излъчени от различни политически партии като представители там, при избора на Иван Гешев за главен прокурор и при разглеждане на двете до този момент предложения за предсрочното му отстраняване от поста – нейното и на предходния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

На въпрос по актуалната тема със записа от съвещанието на ПП и политическите намерения на техните партньори, Йорданова коментира че не се занимава със спекулации. Мнението на ДБ може да е различаващо се от това на ПП, например за нуждата от по-експертно правителство, но от ДБ ще подкрепят кабинета с втория мандат и премиер Николай Денков, увери депутатът. На въпрос дали смята, че някой стои зад Радостин Василев и това опит ли е да се провали сформирането на правителство, Йорданова посочи, че според нея няма случайни неща и съществен въпрос е защо още не е връчен мандата от президента Румен Радев. Тя очаквала това да се случи още вчера.

Мога да коментирам резултатите. Самият факт, че днес не говорим за важни за хората проблеми в съдебната реформа или бюджета на държавата, – това означава, че вчерашните действия на Василев донякъде са постигнали целта си„, заяви бившият министър на правосъдието.

Всъщност по интересна и важна тема и която тема предизвика явно напрежение с ГЕРБ преди самото съставяне на правителство – намерението за промяна на механизма за назначаване на шефовете на службите и персонални промени там, Надежда Йорданова каза, че е важно на тези постове да се заемат от професионалисти и политически неутрални хора.

Аз, като член на МС, съм получавала определени материали, или пък по време на войната в Украйна – данни и становища. За съжаление, те бяха опровергавани само дни или часове след това. Така че в обществен интерес е да се вдигне професионализма в службите и трябва да намерим работещ начин да направим това.“

Преди това Явор Божанков от ПП-ДБ каза пред bTV, че всяка информация, която им била предоставяна от службите, касаеща войната в Украйна, се оказвала невярна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент (ОБНОВЕНА)

Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял "твърдо...

Глобиха журналиста Ивайло Цветков – Нойзи за неявяване в съда

Той не е представил уважителен мотив за отсъствието си

НСИ измери 2,4% годишна инфлация през април

През април месечната инфлация е -0.3%, а годишната инфлация...

Единадесет души загинаха при престрелка в мексиканския щат Чиапас

Единадесет души загинаха при престрелка в южния мексикански щат...

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

Валентин Колев: Нелепи са твърденията, че цената на тока ще скочи от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg