https://www.gerb.bg/bg

МЗ сключва договори за изграждане и ремонт на 76 обекта на Спешната помощ

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Йордан Димитров

Сключени са вече 46 договора за строително-монтажни дейности на 103 обекта от системата на Спешната помощ, като 27 от тях вече са изцяло завършени. Предстои сключване на договори за 76 обекта, както и преобявяването на обществени поръчки за други 56 обекта. Това съобщи началникът на кабинета на министъра на здравеопазването доц. Момчил Мавров по време на представяне на реализацията на дейностите по проекта „Подкрепа за развитие на системата за Спешна медицинска помощ“. Информация за събитието беше разпространена от здравното министерство.

В проекта е включено извършване на ново строителство на 84 обекта от системата на спешната медицинска помощ и преустройство и ремонт на съществуващи помещения в 151 други обекта.

С цел успешно възлагане на дейности по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, Министерството на здравеопазването обявява процедурите под условие, като е предвидена възможност участниците да предлагат ценови оферти, надвишаващи максимално разполагаемия финансов ресурс, осигурен от бюджета на проекта. Разликата в средствата ще бъде осигурена с целеви средства след актуализацията на държавния бюджет„, заяви Мавров.

Екип на МЗ е анализирал изпълнението на договорите, работата по които не е приключила и по които предстои да бъдат приети завършените строително-ремонтни дейности. Ще бъдат индексирани цените за тези от тях, за които може да бъде приложена Методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, приета с ПМС № 290 от 27 септември 2022 г.

Осигурен е необходимият до края на 2022 г. финансов ресурс, след като Министерският съвет одобри 1,6 млн. лв. допълнителни средства по бюджета на здравното министерство. След приемане на постановлението за това са сключени допълнителни споразумения за индексация на договорите за строително-монтажните работи за 14 обекта. Предстои сключването на още допълнителни споразумения за индексация.

Трите основни компонента на проекта касаят обновяването и модернизацията на сградния фонд в 235 обекта от системата на спешната медицинска помощ, доставка на оборудване и обзавеждане за 237 обекта от системата на Спешната помощ и закупуването на 400 линейки, 358 от които вече са доставени. Предстои преобявяване на поръчката за закупуване на 42 линейки с повишена проходимост. Процедурата е обявявана общо четири пъти в периода от 2018 г. до 2022 г.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на предвидените дейности е 163 897 815,62 лв., от които 138 976 812, 77 лв. – европейско финансиране, 24 525 319,91 лв. – национално финансиране и 395 682, 94 лв. – собствен принос на бенефициента. Крайният срок за изпълнение на проекта е 23 декември 2023 г. Целта му е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура в страната, която да допринесе за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинска помощ, както и за осигуряване на равнопоставен и навременен достъп до качествена медицинска помощ при спешни състояния.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ким Чен Ун наблюдава теста на тактически балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун e наблюдавал в петък...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

Вече 58 са жертвите на внезапни наводнения и свлачища в Индонезия

Спасителните операции продължават и днес в индонезийската провинция Западна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg