https://www.gerb.bg/bg

МЗ готви нов медицински стандарт по съдебна медицина

Христо Хинков

Здравният министър проф. Христо Хинков обяви, че в Министерство на здравеопазването е изготвен проект на наредба за изготвяне на медицински стандарт по съдебна медицина. Коментарът си той направи в Комисията по здравни въпроси в Народното събрание, където бе изслушан за наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая в Стара Загора с 18-годишната Дебора.

Според проф. Хинков проблемът не е толкова в липсата или наличието на медицински стандарт по съдебна медицина или патология заради случая в Стара Загора. „Нека да си представим, че имаше медицински стандарт, но той нямаше да реши проблемите, които са комплексни. Съдебната медицина не е чисто медицинска практика, тя е и съдебна практика. Съдебните медици са в деликатна ситуация от години и надали промяна в наредбата ще облекчи тяхната работа„, коментира здравният министър.

От своя страна адвокатът по медицинско право Мария Петрова посочи, че в България няма стандарт, по който се води медицинската документация и всеки, както реши може да я допълва или да я загуби. Упрекът не трябва да е съдебният медик, а че не е осъществен достатъчно контрол и процедури за насилие, добави тя.

Не трябва да се дава предпоставка на обществото да се съмнява в работата на съдебните медици, а да се създаде адекватна правна рамка за сигурна работна среда, настоя адвокат Петрова.

Съдебната медицина е най-близо до правото, но и най-далеч от правото, с оглед липсващата нормативна уредба, каза адвокат Петрова.

Към момента никъде не попада дейността на съдебномедицинска експертиза. Ако трябва да има стандарт за съдебномедицинската експертиза, трябва да има нормативна промяна в Закона за лечебните заведения.

По думите ѝ такъв стандарт е необходим, защото няма медицинска регулация по темата. Липсата на стандарт води до 2 колосални недостатъка – когато няма правна рамка, не е ясно кой, как, при какви условия и как се упражнява контрол спрямо съдебномедицинската експертиза. В практиката много хора бъркат специалностите клинична патология и съдебна медицина, посочи адвокат Петрова. Няма легална дефиниция нито за клинична патология, нито конкретно за съдебна медицина, отчете тя.

Няма нормативна уредба какво се съдържа в съдебномедицинско удостоверение и как се съхранява.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в...

Спас Ташев: РСМ ще окаже натиск върху България да се откаже от Договора за приятелство

Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и...

Тихомълком оправдаха Мартин Джито и майка му Мила Универсалната за дрога и поръчкови убийства

Синът на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, е единственият осъден от бандата

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Президентът на Египет: Израел не полага усилия за спиране на огъня в Газа

Израел продължава да избягва усилията за постигане на прекратяване...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg