https://www.gerb.bg/bg

МВР и прокуратурата се похвалиха с над 300 задържани мигранти за един ден

Снимка: пресцентър на Прокуратура на Република България

В рамките на вчерашния ден са задържани над 300 мигранти, които нямат документи за самоличност. Същите лица са установени в различни МПС-та, управлявани от български и чуждестранни лица. Образувани са 19 досъдебни производства. Това заяви заместник-главният прокурор Мария Павлова на брифинг, посветен на резултатите от проведена на територията на страната специализирана полицейска операция по противодействие на нелегалната миграция, действията по която са проведени под ръководството на прокуратурата.

Павлова обясни, че вчера под ръководството на МВР и прокуратурата са провела специализирана полицейска операция за противодействие на нелегалната миграция на територията на цялата страна. Планирането на тези действия стартира преди по-малко от месец след встъпването в длъжност на временно изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Този род престъпления е изведено като приоритет за прокуратурата, напомни приоритетите зам.-главният прокурор.

Мария Павлова допълни, че не е важно само да се залавят мигрантите, а и пресичане на дейността, установяването и задържането на организаторите на такива нелегални мигрантски групи. Тя вярва, че в 49-то Народно събрание има мнозинство, което да преосмисли и подкрепи действията на правоохранителните и правозащитните органи, като размерът на санкциите за трафика на мигранти ще постигнат целите на генералната превенция.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров увери, че вътрешното ведомството работи по решаване проблема с нелегалната миграция. Проведени са множество полицейски мероприятия при установяване и задържане на много лица, свързани с нелегалния трафик. В резултат на специализираната полицейска операция са задържани и 15 лица, имащи отношения към престъпната дейност на миграцията.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков посочи, че контролните органи се натъкнали на нова изобретателност от страна на нелегалните мигранти. Службите станали свидетели на едно МПС – скъпо струваща цистерна в района на село Чепинци, от която били изведени над 40 мингранти, сред които и деца. Другото нещо, на което се натъкнали службите от днес е товарен автомобил, превозващ над 70 мигранти. Мигрантите обаче били в тежко здравословно състояние, като на 10 от тях била оказана Спешна медицинска помощ.

Директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов добави, че от началото на годината ГДБОП наблюдава 59 организирани престъпни групи за трафик на мигранти. Редица държави подпомагат борбата на ГДБОП срещу нелегалната миграция, която е не само на територията на България, но и на редица други континенти. Много от нелегалните групи на мигрантите са разпокъсани и намират различни начини за преминаване на държавите, посочи главен комисар Серафимов.

От началото на годината мигрантският натиск е ограничен с 40% в сравнение миналата година. Недопуснатите мигранти от началото на годината на територията на България са 80 000, посочи още главният секретар на МВР Петър Тодоров. Трафикантите се изключително изобретателни по отношение на маршрутите и тяхното транспортиране. Избират се места, на които безопасност да извършат дейността си.

Командировани са служители на Гранична полиция, от националната полиция, от Главна дирекция „Жандармерия“ и от Министерство на отбраната. Насищането на българо-турската граница е голяма, но в летните месеци, когато условията са по-подходящи за преминаване на границата е много голям натискът от страна на мигрантите, изтъкна Тодоров. И на морската граница усилията на граничарите са денонощни, като там мигрантският натиск не е много голям.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Новият министър на отбраната на Русия обеща по-добри грижи за войниците

Андрей Белоусов - изненадващият избор на президента Владимир Путин...

„Съюз такси“ не подкрепя протестите на таксиметровите шофьори в София

Сдружението с нестопанска цел "Съюз такси" заяви, че не...

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

Химична реакция при приготвянето на дрога е причинила взрива в апартамент в Хасково

Химична реакция при производство на наркотици е причинила взрива...

Постоянни водни аварии вдигнаха поморийско село на протест

Жителите на поморийското село Горица започват подписка срещу постоянни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg