https://www.gerb.bg/bg

МТСП близо до нуждаещите се, подобрява живота на младите и хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова представи приоритетите си и екипа, с който ще ги реализира. Нейни заместници са Гинка Станчева, Мая Василева, Николай Найденов и Десислава Стоянова. Ще разчитам на екип от професионалисти, изтъкна Шалапатова по време на брифинг в министерството.

Вече е направен анализ на дейностите на предишното управление. Значителни пропуски в работата на Агенцията по заетостта са установили одитите. Затова Шалапатова е предприела кадрови промени. Ще надградим всичко добро, което е постигнато до момента, изтъкна министърът. В момента тя се запознава с одита на Агенцията за социално подпомагане.

Като министър Иванка Шалапатова иска да повиши стандарта на живот на децата, младите хора и хората с увреждания като им се предостави адекватна социална подкрепа. Затова МТСП ще е близо до хората, по думите й. Тя отчете, че служителите на министерството са били при хората, засегнати от тежките наводнения. 231 пострадали домакинства са подпомогнати с над 200000 лева. 210 безработни са наети, за да подпомагат местните власти в преодоляване на щетите. Общините направиха изключително добра мобилизация, посочи министър Шалапатова. В края на месеца отново ще бъдат посетени пострадалите, за да се види до къде са стигнали мерките и до каква степен им е помогнато. Целта е при други евентуални бедствия, държавата да е по-ефективна.

Над 300 000 души се очаква да получат енергийна помощ. Това е с 25000 души повече спрямо предходната година.

Шалапатова иска гражданите да бъдат активни и да сезират МТСП при нужда

Тя иска всяко дете да живее в семейна среда. 200 деца все още живеят в домове. Министърът иска да има дом и за тях. Усилията са да се закрият последните 4 домове. Нашата мобилизация е пълна, увери Иванка Шалапатова. Това са деца с много комплексна нужда, посочи тя. Повече социални услуги, които са общностно ориентирани, планира МТСП. От 2010 се бележи позитивен тренд в тази посока. Картографират се социалните услуги в страната. 293 анализа се изготвят за нуждите от такива услуги. Предвижда се голяма реформа за хората с ментални и физически увреждания и те да бъдат приети в обществото. 81 дома за възрастни хора ще бъдат реновирани. Те трябва да бъдат енергийно ефективни и уютно.

Нова политика за ранното детско развитие ще се изготви съвместно с МОН. Планират се законодателни изменения за социалната подкрепа за деца. За нас е важно да има цялостна подкрепа, посочи още министър Шалапатова.

Сериозен акцент се поставят върху специалистите в социалната сфера. Затова и стартира програма за развитие на човешките ресурси в тази област. По отношение на безработицата акцент ще е развитието на дигитални умения. Важни законодателни промени предстоят и в трудовото законодателство.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иззеха монети и пръстени от иманяр в Кърджали

Иззеха антични предмети от иманяр в Кърджали. Това съобщиха от...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Двама младежи вилняха в Спешното в Перник

Тийнейджърите са задържани за хулиганство

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg