https://www.gerb.bg/bg

Мнозинството се скрепи с още един транш помощ за Украйна (ОБНОВЕНА)

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите приеха проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна. Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Ивайло Мирчев, Калоян Икономов, Джейхан Ибрямов, Валентин Радев и Елхан Кълков. Народните представители гласуваха със 145 гласа „За“, 55 гласа „против“ и 7 гласа „въздържали се“. Проектът на решение отново мина с гласовете на сглобката – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Както за отхвърлянето на президентското вето върху сделката за БТР-ите за Украйна, депутатите се скараха и затова дали България да даде допълнителна военна помощ за Украйна – зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети на Украйна. На дебатите присъства и военният министър проф. Тодор Тагарев.

Очаквано от парламентарната трибуна най-яростни изказвания направиха от опозицията. Депутатът от „Възраждане“ Николай Дренчев посочи, че е безкрайно нелепо това, което се предлага – да се дадат отново оръжия на Украйна. България няма да има отбранителни способности, изтъкна той. И добави – подписваме празен чек, в който няма нито стойности, нито количества и не се знае какво Министерство на отбраната ще изнесе от складовете в посока Украйна.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък посочи, че американското посолство е натиснало копчето да изпратим поредната военна помощ на Украйна. Означава ли, че в България ще се възстанови и Османската империя, запита Костадинов.

Това, което даваме, е разрешение да унищожим българската армия, да изпразним складовете, да оголим българския резерв и окупация на България от украинци, посочи той. Костадинов поиска и оставката на правителството, като шумни възгласи „Оставка“ огласиха пленарната зала на Партийния дом.

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че по военните планове и разчети на правителството, е последна фаза преди влизане на България във война. Сега сме на половин крачка от това страната ни да влезе във война, изтъкна Гуцанов. Той смята, че би било по-правилно, ако се закрие Министерство на отбраната и военните и българската ни армия минат под управлението на украинското министерство на отбраната. Гуцанов призова депутатите да спрат опасното за България решение да даде допълнителна военна помощ за Украйна. Премиерът акад. Денков да не бъде в ролята на Богдан Филов от 1941 г., настоя още депутатът от БСП.

Румен Гечев от БСП пък е на мнение, че ако България даде допълнителната военна помощ на Украйна, на практика страната ни остава без ПВО. Каква наглост, сега ще си изнесем последните ресурси на противовъздушната отбрана и ще водим преговори да ни компенсират финансово, възмутен е социалистът и призова главният прокурор да се вземе незабавни мерки.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ призова БСП да не плаши обществото във война. Много добре знаете, че твърденията, които използвате, са лъжа, обърна се Мирчев към парламентарната група на „червените“.

Явор Божанков от ПП-ДБ напомни, както се изрази той на председателя на „проруската и прокремълска партия „Възраждане“, че историята се повтаря, но на обратно – този път България застава на страната на жертвата, а не на агресора.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че помощта за Украйна е в пълно съответствие с международното право и устава на ООН. В интерес на България и на целия свят е да помогнем на Украйна с военна техника и въоръжение, посочи военният министър.

Министерство на отбраната подкрепя предложеното решение на Народното събрание за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна. Възгласи „Оставка“ от страна на парламентарните групи на „Възраждане“ и на БСП последваха по адрес на военния министър, след думите му, че подопечното му ведомство подкрепя изпращането на военна помощ за Украйна.

По думите на Тагарев България е безкрайно закъсняла с военната помощ за Украйна. Над 50 държави оказват военна и финансова помощ на Украйна. България не е и няма да бъде във война с Русия, категоричен бе Тагарев под възгласите „Оставка“ на народните представители на опозицията.

Народното събрание на основание чл. 86 и чл. 84, т. от Конституцията на Република България, чл. 16, т. 9 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и чл. 85, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание с цел подкрепа на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и в изпълнение на Решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г. за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна и чл. 11 от Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили реши:

  1. Република България да предостави на Република Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна.
  2. Министърът на отбраната, в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика, да определи излишните количества въоръжение и техника от необходимите за окомплектоване на военновременните формирования, съгласно Решение на Народното събрание за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса на въоръжените сили (обн. ДВ, бр. 96 от 2013 г.) и да се подготви предложение за предоставяне на тези въоръжения и техника на Украйна.

З. Министерският съвет на Република България да предприеме действия по изпълнение на т. 1 и 2 от настоящото Решение за предоставяне на съответното въоръжение и техника на Украйна.

  1. Министерският съвет да проведе преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България.
  2. Министерският съвет да поиска възстановяване на разходите за предоставеното на Украйна въоръжение и боеприпаси, чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави-членки на НАТО.
  3. Министерството на отбраната да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на Република България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната.
  4. Разрешава преминаването през и пребиваването на територията на Република България с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 лица от въоръжените сили на Украйна, за срока на обучението и подготовка.
  5. Министърът на отбраната да проведе преговори и сключи споразумение за организиране на обучението и подготовката на лицата по т. 5 от настоящото Решение, включително и за предоставянето на необходимото въоръжение, боеприпаси и логистично осигуряване за срока на обучението.
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

МВР отчита трайно намаляване на миграционния натиск

МВР отчита трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск....

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Изгоряха четири камиона на пристанището в Солун

Пожар е унищожил четири камиона на пристанището в град...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg