https://www.gerb.bg/bg

Миньори помагат за спасяването на 41 мъже, заседнали в срутения тунел в Индия

Снимка: EPA/HARISH TYAGI

41 строителни работници все още са заседнали в тунел в индийските Хималаи повече от две седмици. Тежката сондажна машина, която беше докарана, за да пробие близо 60 метра отломки, се повреди в петък и беше извадена изцяло, а спасителите преминаха към ръчно пробиване. Днес обаче спасителите доведоха „плъхове миньори“, които да пробият малък тунел за тясна тръба, през която да излезнат работниците, съобщава „Ройтерс“.

Заседналите са нископлатени работници от най-бедните щати на Индия. Те са блокирани в 4,5-километровия тунел в щата Утаракханд, откакто той се срути на 12 ноември. Получавали са храна, вода, светлина, кислород и лекарства през тръба, но опитите да се прокопае тунел са се натъкнали на редица пречки.

Спасителната акция продължава с пробиването на малък тунел от вътрешната страна на тръба, широка 900 милиметра. То се извършва от екип от шестима „миньори плъхове“ от централна Индия, които служители описват като „квалифицирани работници“. Те използват стар и опасен метод, чрез който в Индия се отстраняват въглищни находища през тесни проходи. Името идва от приликата му с плъхове, които ровят през тесни дупки.

Трима от нас ще влязат в тунела, единият ще пробива, другият ще събира изкопаното, а третият ще избутава пръстта с количката„, каза Ракеш Раджпут, един от миньорите, пред „Ройтерс“. „Правим го повече от 10 години и има достатъчно място за нас. Тези 41 мъже също са работници и всички искаме да ги изведем„, добави той.

Правителството и частните агенции, участващи в спасяването, търсят други възможности. В неделя те откриха друг маршрут за мъжете, с цел да пробият шахта право надолу от върха на планината отгоре. До понеделник следобед те са пробили 31 от общо 86 метра, разказаха служители и добавиха, че фокусът остава върху хоризонталния маршрут.

Квалифицирани работници ще извършват ръчното пробиване„, каза Харпал Сингх, бивш ръководител на държавната организация Border Roads. „Това е сигурен начин за напредък.“

Лошото време може да усложни спасяването. В планините се очакват гръмотевични бури, градушки и по-ниски температури с минимум 9 градуса по Целзий.

Те са обучени да работят във всяка ситуация, така че това не е притеснение за нас„, каза Махмуд Ахмад, управляващ директор на компанията NHIDCL, която строи тунела.

ПК Мишра, главният секретар на министър-председателя Нарендра Моди, посети мястото и разговаря с хванатите в капан мъже чрез комуникационна връзка. Той им каза, че „всички полагат усилия да ви изведат възможно най-скоро„.

Тунелът е част от магистралата Чар Дам, един от най-амбициозните проекти на Моди, насочен към свързване на четири индуистки места за поклонение чрез 890 км пътища.

Властите не съобщават какво е причинило пропадането, което е довело до това мъжете да останат в капан. Регионът обаче е предразположен към свлачища, земетресения и наводнения.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски"....

Единадесет души загинаха при престрелка в мексиканския щат Чиапас

Единадесет души загинаха при престрелка в южния мексикански щат...

Ким Чен-ун инспектира новата тактическа ракетна система на Северна Корея

Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун е инспектирал в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg