https://www.gerb.bg/bg

Миньори и енергетици притеснени къде ще работят като затворят въглищните централи

Снимка: БГНЕС

Над 10 000 миньори и енергетици се събраха на национален протест пред сградата на Народното събрание и Министерски съвет в София. Освирквания и викове „Оставка“ съпроводиха шествието против затварянето на въглищните централи и липсата на енергийна стратегия, която да гарантира сигурна работа на хората. Протестът е подкрепен от двете синдикални организации в България – КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Протестиращите издигнаха и плакати с надписи: „Какво ще работя„, „Не може така повече„, „Долу ръцете от Мини „Марица-изток„, „Помислете за България“ и др. На протеста дори бяха издигнати погребални кръстове, с които протестиращите ясно декларираха, че управляващите погребват българската енергетика.

На митинга присъстваха и депутати от парламентарните групи на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ – Искра Михайлова, Деян Николов, Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Филип Станев и др. Парламентът и Министерски съвет се охраняват от полицейски кордони. В помощ на полицията има и служители на Жандармерията.

КНСБ настояха за ясна и ефективна енергийна стратегия на България. Според синдикалната организация, ако се затворят въглищните централи, България ще остане на тъмно, с глава надолу и протестите ще станат повсеместни. България без енергетика се получава следното – няма я България. Управляващите искат да заменят енергетиката на България със слънце и вятър, обяви се председателят на синдикалната организация на Мини „Марица-изток“ Деян Дяков.

По думите му държавата ще падне без комплекс „Марица-изток“ и бъдещето на хората ще остане в ръцете на политиците. Днес е денят, в който да се защити България, да се защити националният интерес и енергийната независимост. За нашето бъдеще с лека ръка ще ги съсипем ли, запита Дяков и запита протестиращите дали са готови да дадат независимостта на България в чужди ръце? Последваха бурни освирквания и викове „Оставка“.

Основните искания на КНСБ и протестиращите са:

– Правителството незабавно да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на Народното събрание за предоговаряне на ПВУ за отпадане на изискването за намаление с 40% на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г.;

– Да отпаднат предлаганите от ЕК сценарии за окончателно затваряне до 2030 г. на мощности за въгледобивно електропроизводство, което е в явно противоречие с решението на НС за запазване на въглищната енергетика до 2038 г.

– Да се осигури финансиране от европейските фондове за въвеждане на иновативни технологии и нови нискоемисионни приложения;

– Да се гарантира на работниците и служителите от комплекса „Марица изток“ чрез европейско и национално финансиране, участие в дейностите по рекултивация;

– Да се пристъпи към незабавно изготвяне на Общ устройствен план на Комплекса „Марица изток“ като гаранция, че комплексът ще бъде запазен;

– Правителството да актуализира Интегрирания национален план Енергетика и климат;

– Министерски съвет да одобри териториалните планове за справедлив преход само след съгласуване със социалните партньори;

– В срок до 28 септември 2023 г. да се подпише с национално представителните синдикати Национално споразумение за справедлив преход.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Постоянни водни аварии вдигнаха поморийско село на протест

Жителите на поморийското село Горица започват подписка срещу постоянни...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент (ОБНОВЕНА)

Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял "твърдо...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

Ким Чен Ун наблюдава теста на тактически балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун e наблюдавал в петък...

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg