https://www.gerb.bg/bg

Марк Рюте е сред спряганите наследници на Столтенберг в НАТО

Марк Рюте, снимка: (архив) EPA

Поддръжниците на настоящия премиер на Нидерландия Марк Рюте настояват той да стане следващият генерален секретар на НАТО. Това може да се случи още тази година, съобщава Bloomberg.

Някои източноевропейски държави обаче все още не подкрепят напълно Рюте.

Рюте се появи на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, тази седмица, когато призова европейските страни да харчат повече за отбрана, често срещан рефрен на бившия американски президент Доналд Тръмп, който е силен претендент да си върне Белия дом през ноември. Рюте също подкрепи атаките на САЩ и Обединеното кралство срещу хусите по-рано този месец„, пише в материала.

Рюте ще приключи 13-годишния си мандат като министър-председател на Холандия, след като холандското правителство се разпадна през юли поради разногласия относно миграционната политика. Той ще подаде оставка, след като бъде договорено ново коалиционно правителство, което ще бъде ръководено от крайнодесния политик Герт Вилдерс.

Решението за новия генерален секретар на НАТО трябва да бъде единодушно.

Трябва да бъде избран наследник на настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг, когато мандатът му изтече през октомври.

Припомняме, че се спрягат и други имена на европейски политици.

Естонският министър-председател Кая Калас заяви през ноември, че е заинтересована да поеме ръководния пост в НАТО, в момент когато Алиансът от епохата на Студената война продължава да води обединения Запад в помощ на Украйна в нейната отбрана срещу руската агресия и се стреми да изработи общи стратегии срещу Китай и други възникващи заплахи.

Сред другите имена, които се споменаваха, бяха бившият британски премиер Борис Джонсън, бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс, както и имената на още двама бивши британски премиери – Тереза Мей и Лиз Тръс. Също така бе споменато и името на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Сред кандидатурите се разглеждаха и други имена от Източна Европа.

Въпросът се очаква да бъде решен тази пролет.

Ролята на генералния секретар на НАТО ще бъде особено решаваща, тъй като се очаква войната на Русия срещу Украйна да продължи много години. Той ще трябва да балансира избягването на всякакви преки странични ефекти или по-широка ескалация между алианса и Русия, като същевременно насърчава съюзниците да предоставят военна и финансова подкрепа на Украйна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

Ресторантьорите също се обявиха против реорганизацията по бул. „Патриарх Евтимий“

Реорганизацията в центъра на Софи по булевардите "Патриарх Евтимий",...

Около 1100 са рисковите избирателни секции

Те обаче имат по-ниска тежест, отколкото преди години

Още една страна от НАТО е готова да обмисли изпращането на войски в Украйна

Швеция не планира да изпрати военен персонал в Украйна сега,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg