https://www.gerb.bg/bg

Магистрати с протест защитават Гешев и искат „държавата да си свърши работата“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Димитър Георгиев, Информационна агенция News24sofia.eu

Магистрати се събраха пред Съдебната палата в София на протест в защита на главния прокурор Иван Гешев. Все още те нямат информация какво се е случило около инцидента с обвинител номер едно, но са категорични, че това не е начин за саморазправа, с когото и да е. Иначе прокурори споделят, че се страхуват заради някои от делата, които гледат.

Не се страхуваме да продължаваме да отстояваме ценностите на правовата държава„, заяви Невена Зартова, районен прокурор на София.

Актът срещу главния прокурор магистратите възприемат като крайна форма на омраза. Ние сме тук, за да покажем, че ще останем последен стожер на законността в държавата„, изтъкна тя.

Снимка: Димитър Георгиев, Информационна агенция News24sofia.eu

Мисля, че доста дълго мълчим, подчерта и прокурор Радослав Димов от Апелативната прокуратура.

Този акт е насочен към главния прокурор, но и срещу структурата прокуратура„.

Той е убеден, че целта е да се насади страх в обикновените прокурори. Днес никой не ги е организирал.

Протестът им е спонтанен, за да кажат, че няма да се страхуват. Има прокурори с охрана. Това е акт срещу държавността, смята Димов. Това е акт на заплаха“, допълни той.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева настоя държавните институции да си свършат работата. Има магистрати в съдебните зали, както и следователи, които разпитват. Прави се втори оглед на мястото на взрива, стана ясно от думите й. Нас не ни е страх, изтъкна тя. Свидетели сме на една дългогодишна война срещу прокуратурата, смята Милева, но „не успяха„.

Снимка: Димитър Георгиев, Информационна агенция News24sofia.eu

Опитът за убийство на Иван Гешев е заради омразата на политици и олигарси, лица от криминалния контингент. Този акт е гнусен и демонстративен, по думите й.

Благодарение на Бог вчера нямаше пострадали, заяви Милева като изрази готовността на магистратите да са всеки ден на протест.

Този акт е посегателство срещу националната сигурност, според Милева.

Прокурорите ще направят всичко възможно да разкрият извършителите и поръчителите. Искаме държавата да реагира, настоя Милева.

Снимка: Димитър Георгиев, Информационна агенция News24sofia.eu

Представители на съдебната власт изказаха възмущението си от случая с вчерашния взрив до автомобила на Иван Гешев и в две декларации, публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет.

В позицията на представляващия ВСС и говорителите на Съдийската и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се посочва, че е извършен опит за посегателство срещу живота и здравето на главния прокурор, който се отличава с безпрецедентна дързост контекста на публично оповестена информация за предприети неправомерни действия срещу Иван Гешев и магистрати. Те приемат станалото като опит за посегателство срещу българската държава и в частност – срещу съдебната власт и нейната независимост.

Заявяваме своята тревога и изключително безпокойство от безпрецедентния опит за посегателство. Отхвърляме демонстрирания стремеж за дестабилизация на съдебната власт и нейното овладяване чрез силови прийоми, непознати в най-новата ни история и неприсъщи за демократичните и правови държави„, се казва в декларацията.

Снимка: Димитър Георгиев, Информационна агенция News24sofia.eu

Заявява се също, че независимостта на прокурорите е застъпена в Конституцията и е част от гаранциите за върховенството на закона. „Следователно, опитът за покушение срещу български магистрат и орган на държавна власт, какъвто е главният прокурор, погазва Конституцията, установения правов ред и демократични устои„, допълват представляващият ВСС и говорителите на Съдийската и Прокурорската колегия на съдебния орган. Според тях в случая става дума и за опит за дискредитиране на постигнатото от прокуратурата в борбата с престъпността във взаимодействието ѝ с международните партньори.

Компрометирането на Република България пред международната общност е недопустимо. Уверени сме в мъдростта и липсата на толерантност от страна на общество ни към подобна дързост. Предприемането на незабавни и адекватни действия от отговорните институции ще гарантира запазване на правовия ред и обществения мир„, се изтъква също в декларацията. Подписалите документа представители на съдебната система осъждат остро извършените действия и призовават за единна позиция на държавната власт, за отговорна и професионална реакция на институциите в най-кратки срокове с цел разкриване на извършителите и на поръчителите на този акт, както и за прилагане на пълната строгост на закона към тях.

В декларацията на Прокурорската колегия на ВСС „във връзка с терористичния акт срещу главния прокурор на Република България, неговото семейство и служителите от НСО“ станалото подронва независимостта на съдебната власт и е насочено срещу прокурорите, следователите, срещу европейските ценности, устоите на демокрацията и принципите на правовата държава.

Снимка: Димитър Георгиев, Информационна агенция News24sofia.eu

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет остро осъжда жестокото посегателство срещу българската държава в лицето на главния прокурор на Република България, г-н Иван Гешев, неговото семейство и служителите от Националната служба за сигурност, при изпълнение на професионалните им задължения„, се посочва още в документа. Прокурорите оценяват случилото се на 1 май 2023 г. на пътя между Самоков и София покушение като терористичен атентат без аналог в най-новата история на България и като знак за задълбочаващите се деструктивни процеси и опити за овладяване на държавните институции. „Това е поредна атака от ескалиращия екстремизъм срещу българската прокуратура, насочена срещу нейните успехи в борбата с престъпността и безспорния ѝ принос по международни разследвания„, коментират те.

От Прокурорската колегия на ВСС съзират в случая стремеж за дестабилизиране на институцията, която работи в защита на правата и интересите на гражданите, като се опасяват също, че се цели всяване на смут и несигурност в държавата, недоверие в нейната сигурност и стабилност и сриване на доверието в прокуратурата.

В декларацията се изказва безпокойство, че станалото ще дискредитира България и ще получи крайно негативен международен отзвук. Посочва се още, че случилото се е несъвместимо с демократичния образ на страната ни, която е член на Европейския съюз и НАТО и която е избрала пътя на върховенството на закона и демократичните ценности за своето развитие. „Изразяваме тревога от това безпрецедентно и арогантно посегателство срещу Прокуратурата на Република България, срещу живота на г-н Гешев, на неговото семейство и на придружаващите ги служители от Националната служба за охрана и заявяваме нашата подкрепа към всички тях!“, се отбелязва също в документа.

Снимка: Димитър Георгиев, Информационна агенция News24sofia.eu

От Прокурорската колегия на ВСС вярват в съвместната работа на институциите, в професионализма на техните служители, както и че действията им ще доведат до разкриване и наказания за поръчителите и извършители на покушението срещу главния прокурор.

Призоваваме народните представители от 49-то Народно събрание и всички български политици да осъдят като чужд на българското общество и се противопоставят на подобен екстремизъм!“, се подчертава в декларацията.

Снимка: Димитър Георгиев, Информационна агенция News24sofia.eu
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg