https://www.gerb.bg/bg

„Лукойл“ и Васил Божков са чисти пред НАП

Румен Спецов, снимка: (архив) БГНЕС

Проверката на НАП на българи с имоти в Гърция и Дубай показала разминавания само на 3 лица от 2000. Това обяви като резултат от работата на данъчните шефът на приходната агенция Румен Спецов в интервю за „Нова телевизия“.

Страхотна новина е, че има българи с легални доходи, с които да си позволят имоти в чужди държави, лошата новина е, че тези доходи не са инвестирани в България, коментира Румен Спецов.

Иначе данъчните били длъжни да направят тази проверка, за да защитят обществения интерес и да са сигурни, че го правят, въпреки че тя не е довела до сериозен приход към бюджета на държавата.

По други знакови проверки Румен Спецов докладва:

Към момента бизнесменът Васил Божков е изчистил всичките си задължения към бюджета. „За периода, за който е проверяван, е чист.“

„Лукойл“ – също така не дължи нищо и си плаща редовно данъците. „Лукойл“ непрекъснато е проверяван, а ревизионната дейност е съсредоточена върху това да установи дали има несъответствие в декларираното. Румен Спецов отказа обаче да отговори дали има много ревизионни актове на НАП, които да са оспорени от компанията и да падат в съда.

Барселонагейт – ревизионното производство е приключило. В рамките на данъчното разследване е установено едно лице с несъответствие на доходите, но вече всичко е платено. Установено е несъответствие и при едно лице, което обаче не попада в обхвата на български граждани, той е със статут и е предаден на съответните власти да бъде обложено там. Румен Спецов не посочи дали става въпрос за Испания или Турция, накъдето стана ясно, че водят следите на парите. Останалите са обложени у нас, където е установено несъответствие и вече всичко по нашето законодателство е платено.

НАП ще провери цялата финансова дейност на Българския футболен съюз (БФС). Румен Спецов очаква обаче всичко да е наред, но когато приключат проверките НАП, ще изнесе данните.

НАП не осъществява политически поръчки или политически чадър, увери още Румен Спецов. Асен Василев никога не му се е обаждал, а на въпрос дали това е правил премиерът Николай Денков, шефът на НАП отговори: „Няма как да стане“ и обясни, че двамата политици имат достатъчно чест и морал, за да не го направят, а и самият той също.

Идеите на Асен Василев за промени в данъчните закони не са екзотични, а се прилагат в много държави в света. Това, според Спецов, се отнася и за „донус – бонус“, това е практика в други страни. Така или иначе данъчните получават сигнали, а НАП е събрал 600 000 лева за година от сигнали и без да раздава награди. От началото на годината са получени 4500 сигнала за различни нарушения – от неиздаване на фактури и касови бележки, до неплащане на наеми, данъци и т.н.

Мярката „бонус-донос“ бе отхвърлена от парламента, както и мярката клиентът да има право да не плати, ако не е получил касова бележка. И за нея Румен Спецов обясни, че се прилага – в Гърция и в Румъния тя е въведена от 10 г. Тези мерки спомагали да се изсветлява икономиката, заедно с мярката за облагането на бакшиша.

Националната агенция за приходите вече продава на търг автомобили, конфискувани от пияни или дрогирани шофьори. За разлика от другите приходи – за тези изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов се надява не да растат, а да намаляват и мярката за има превантивен ефект, защото „това, което се случва по пътищата е недопустимо„, посочи той. И допълни:

Но дори и да няма сериозен ефект, данъчните ще продължат, тъй като това им е вменено като задължение по закон.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове на...

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

Инженерите в СДВР се захващат с новата маркировка на Патриарха

Позицията на СДВР е, че проектът за новата маркировка...

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо (ОБНОВЕНА)

Словашките медии идентифицираха атентатора, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо,...

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg