https://www.gerb.bg/bg

Лукашенко обещал на Зеленски да не се включва във войната с войски

Снимка: архив EPA

Той обеща: „Няма да се бием с Украйна. Не мога да позволя да не използват моята инфраструктура и да не влизат през Беларус и да не изстрелват ракети, но гарантирам, че нито един беларуски войник няма да премине границата на Украйна“.

Това разказа лидерът на фракцията „Слуга на народа“ Давид Арахамия за обещанията на беларуския диктатор Александър Лукашенко към украинския му колега Владимир Зеленски в първите дни на войната в в Украйна, съобщава УНИАН.

Както отбеляза Арахамия в интервю за Наталия Мосейчук, Зеленски отказа да разговаря с Лукашенко, но настоя информацията от него поне да бъде чута.

Тогава президентската канцелария не е повярвала на думите на Лукашенко. Въпреки известни провокации, лидерът продължава да държи на думата си.

От първите дни на войната, Беларус предостави на Русия своя територия за сухопътно нахлуване в Украйна от север и за въздушни удари. Тогава Лукашенко заяви, че Русия уж е защитила Беларус с нахлуването си в Украйна. Според него украинците са планирали едновременна атака срещу окупираната част от Донбас и Беларус, а руснаците уж са осуетили този план.

Трябва да се отбележи, че беларуската армия никога не е участвала пряко в нахлуването в Украйна, въпреки вероятния натиск от страна на Кремъл. Максимумът, на който се съгласи Лукашенко, беше да провежда непрекъснати учения на беларуската армия с маневри близо до украинската граница, така че Украйна да не може да прехвърли частите си, прикриващи беларуската граница, на фронта.

Минск прие и бойци от ЧВК „Вагнер“.

Киев обаче повдига въпроса и за още една болезнена тема – депортираните украинчета.

Припомняме, че според изследване, публикувано от Йейлския университет по-рано през ноември, повече от 2400 деца от Украйна на възраст между 6 и 17 години са били отведени в 13 заведения в Беларус след нахлуването на Русия в Украйна.

Главният прокурор на Украйна каза през май, че разследва предполагаемата роля на Беларус в принудителното прехвърляне на повече от 19 000 идентифицирани деца от окупираните от Русия територии след избухването на конфликта, включително в Русия.

Общият брой се оценява от някои експерти и организации като много по-голям.

Констатациите на Лабораторията за хуманитарни изследвания към Йейлското училище за обществено здраве, което получава финансиране от Държавния департамент на САЩ, споделено с Ройтерс, бяха най-обширните досега за предполагаемата роля на Беларус в руската програма за преместване на украински деца.

В резолюция, приета от депутатите в Страсбург, Международният наказателен съд се призовава през септември да издаде заповед за арест на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Европейският парламент (ЕП) го обвини в съучастие с руския му колега Владимир Путин в извършването на военни престъпления в Украйна. Путин вече има такава издадена заповед.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Собственикът на пистолета в Арбанаси още не е дал обяснения

Собственикът на пистолета от Арбанаси ще даде обяснения след...

Министерство на икономиката поглежда към военната ни индустрия

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията...

Държавните университети затварят врати на 20 май в знак на протест

Протестните действия могат да прераснат в блокиране на пътища, предупреждава Съветът на ректорите

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg