https://www.gerb.bg/bg

Литва: Русия може да се бие още две години в Украйна

Снимка: Stock by Getty Images

Високите цени на петрола, избягването на санкциите и държавните инвестиции осигуряват на Русия достатъчно ресурси, за да воюва в Украйна със сегашната интензивност поне още две години, се казва в доклад на литовските разузнавателни агенции, цитиран от „Ройтерс“.

Русия реформира и укрепи разкъсваната си от битки армия в Украйна през 2023 г. и е на път да разшири военния си капацитет по границата си с НАТО, включително до Финландия, която се присъедини към Алианса миналата година, посочват агенциите в годишната си оценка на заплахите, пред които са изправени балтийската държава.

Москва е в състояние да анализира научените уроци и да подобри своята бойна ефективност„, добавят литовските агенции в доклада, чието публикуване беше ембаргово в четвъртък сутринта.

Съвместният доклад е дело на две служби: Контраразузнавателното управление за държавна сигурност и Службата за военно разузнаване и сигурност към Министерството на националната отбрана.

Министърът на отбраната на Русия каза във вторник, че страната е засилила военните си сили в северната и западната част на страната в отговор на предполагаемото натрупване на сили на НАТО по нейните граници.

Литва, съсед както на Русия, така и на нейния съюзник Беларус, някога е била част от СССР, но сега е член на НАТО и Европейския съюз.

Агенциите пишат, че руското разузнаване движи усилията за избягване на санкциите, наложени на отбранителната индустрия на страната след нахлуването й в Украйна.

Докато Русия открито се снабдява с оръжия и амуниции само от Иран и Северна Корея, Китай стана нейният най-голям доставчик на микрочипове, а юанът се превърна в основната валута за международните транзакции на Русия, съобщиха литовските агенции.

Те добавиха, че откакто Русия разположи ядрени военни бойни глави в Беларус през 2023 г., тя постоянно изгражда инфраструктура за тяхното използване там.

В доклада се казва, че руските и беларуските разузнавателни агенции са увеличили усилията си за вербуване на литовци, пресичащи границата, и Литва е задържала няколко свои граждани през 2023 г., които е обвинила, че са предоставили данни на беларуското разузнаване срещу пари.

Адресирайки проблемите с Китай, агенциите казаха, че страната е увеличила своите шпионски усилия в Литва през 2023 г., след решението на Литва да позволи на Тайван да отвори де факто посолство на нейна територия през 2021 г.

В доклада се казва, че е установено, че „кибер-актьори, свързани с Китай“, редовно проверяват литовските правителствени институции за уязвимости „с цел проникване в техните мрежи и ексфилтриране на данни„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво (ВИДЕО)

Министерството на правосъдието на САЩ официално предприе прекласифициране на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

Белият дом: САЩ ще преразгледат отношенията си с Грузия

САЩ ще бъдат принудени да преразгледат из основи отношенията...

Министерство на икономиката поглежда към военната ни индустрия

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Утре излиза ДВ със Закона за хазарта, забраната на рекламата в сила от петък

Утре в Държавен вестник ще излязат последните промени, направени...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg