https://www.gerb.bg/bg

Косово все така вижда заплаха в Сърбия

Снимка: EPA/STR

Косово продължава да вижда заплаха в действията на Сърбия и властите считат, че има основание косоварите да се чувстват в опасност. Това заяви министърът на отбраната Еюп Македонци в интервю за KosovaPress.

По думите му Сърбия подкрепя въоръжени паравоенни групировки. Белград е разположил три военни бригади в южната част на своята територия и е създала 48 оперативни бази по граничната линия с Косово.

Прищина не е доволна, че Европейският съюз (ЕС) изглежда не е склонен да санкционира Сърбия за акта на агресия в Банска край Звечан. По думите му, атаката от 24 септември е била подкрепена от държавните структури на Сърбия, а целта е била тази част от територията на Косово да бъде отделена. Той вярва, че все още има риск и заплаха от повторение на този случай.

Цялостното развитие на косовските сили за сигурност се извършва в съответствие със стандартите на НАТО. Той е оптимист, че Косово е близо до присъединяване към съюза.

Въпреки това министърът на отбраната обещава, че са взели всички мерки, така че страната да е готова да посрещне тези заплахи, в координация с КФОР и други партньори.

Вкарването на оръжия от сръбски терористи в Косово е извършено през последните две години.

Според него е невъзможно КФОР да контролира цялата гранична зона със Сърбия.

Цялостното развитие на косовските сили за сигурност се извършва в съответствие със стандартите на НАТО.

Той е оптимист, че Косово е близо до присъединяване към съюза.

Припомняме, че напрежението между Сърбия и Косово отново нарасна тази година.

През април се проведоха избори в Северно Косово, където повече от 90 процента от населението се идентифицира като сръбско и ги бойкотира, което доведе до победа за кметове етнически албанци. С помощта на полицията Косово назначи кметовете, което доведе до месеци на насилие, като етническите сърби, атакуваха международните мироопазващи сили, полицията и медиите.

ЕС, в необичайно рязък ход, прие обратими и временни мерки срещу Косово, включително „спиране на посещения на високо ниво, контакти и събития, както и нашето финансово сътрудничество„.

Враждата се превърна в пречка в и без това спорните отношения между двете страни, 25 години след 10-седмичните натовски бомбардировки на Сърбия, след като нейните сили извършиха кампания за етническо прочистване срещу албански мюсюлмани в Косово. Сърбия не признава Косово. То не е признато и от пет страни от ЕС: Испания, Словакия, Кипър, Румъния и Гърция.

Последно, Сърбия обяви допускане на коли с косовски номера, но уточни, че тази мярка е за удобство и няма общо с признаване независимостта. Косово обаче вече глобява за сръбски номера на своя територия.

42-годишен косовски сърбин от северния град Зубин поток бе арестуван в събота след стрелба на група мъже по косовската гранична полиция. Мъжът бе задържан за 48 часа.

Срещу него бе образувано досъдебно производство за две криминални престъпления – нападение над длъжностно лице и контрабанда на стоки (овце от Сърбия за Косово).

Иззети бяха два автомобила. Не се съобщава за загинали или ранени.

До престрелката между сърбите и полицията се е стигнало при опит за проверка на органите на реда. Мъжете не се подчинили на разпорежданията и открили огън по полицаите.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест в София

Причината е махането на закритите стоянки

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Ким Чен-ун инспектира новата тактическа ракетна система на Северна Корея

Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун е инспектирал в...

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Министерски съвет е приел и двете постановления за допълнително...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg