https://www.gerb.bg/bg

Конте призова Сената да го подкрепи на вота на доверие

Премиерът на Италия Джузепе Конте призова Сената да го подкрепи на гласуването в горната камара, информира АФП.

Управляващата коалиция е на ръба на разпадане, откакто бившият премиер Матео Ренци оттегли подкрепата на партията му Italia Viva миналата седмица, лишавайки Конте от мнозинство в горната камара.

Конте, който управлява в Италия от 2018 г., отчаяно търси подкрепата на сенатори от опозицията, за да му позволи да остане на власт.

В реч пред Сената премиерът призова всички политически сили и сенатори да подкрепят коалицията.

Конте многократно предупреди за опасността Италия да остане без управление в разгара на пандемия, която отне живота на повече от 82 000 италианци и опустоши икономиката.

Правителството му спечели първия вот на доверие в долната камара вчера вечерта, но министър-председателят е изправен пред по-сложна задача да убеди Сената, където изгуби мнозинството си след оттеглянето на подкрепата на Italia Viva.

Но партията на Ренци обяви, че ще се въздържи на гласуването, което улеснява правителството да спечели на вота тази вечер, но това не означава, че кризата е преодоляна.

Конте се очаква да получи подкрепата на 155 сенатори в 321-местния Сенат, което означава, че ще продължи да управлява с правителство на малцинството.

Такива правителства не са нещо ново в Италия, която е имала 29 премиери и 66 кабинета от 1946 г.

Но този път задачата пред правителството е безпрецедентна – региони от страната под частична блокада заради пандемията и 220 милиарда евро финансова помощ от ЕС трябва да бъде прокарана в парламента.

В коалицията на Конте участват Движение „Пет звезди“, лявоцентристката Демократическа партия и по-малка лява партия.

Ако спечелят вота днес, те се надяват през следващите седмици да убедят законодатели от различни партии да се присъединят към тях.

От седмици Ренци критикува Конте за стила му на управление и действията в борбата с коронавируса. Критици обаче обвиняват Ренци, чиято партия получава едва 3% подкрепа според социологическите проучвания, че се опитва умишлено да дестабилизира правителството, за да има ключова роля в управлението на страната.

Конте сравни Ренци като „някой, който постоянно поставя мини на общия път“. Премиерът поясни, че е „много трудно“ да се управлява, докато постоянно е атакуван.

Ако днес Конте не получи доверие в Сената, той може да подаде оставка и да поиска сформиране на нов кабинет. Друг вариант е правителство от технократи.

Ядреният вариант е предсрочни избори. Нито една от управляващите партии не иска този вариант.

Социологически проучвани показват, че изборите ще бъдат спечелени от дяснацентристка коалиция на партията на Силвио Берлускони и партията на Матео Салвини.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за „чуждестранните агенти“

Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен...

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Мъж от Русе, поръчал си марихуана по интернет, пренощува в ареста

Полицията в Русе задържа 34-годишен мъж заради пратка с...

Около 500 000 агнета пласирани по Великден у нас

Около 500 000 агнета са пласирани по Великден. Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg