Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кои са руските съпротивителни групи, базирани в Украйна

Легионът „Свобода на Русия“ преминава през Ирпин в Киевска област, архив 2022 г., снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Три въоръжени групировки, легионът „Свобода на Русия“, Руският доброволчески корпус (РДК) и Сибирският батальон, предприеха трансгранично нападение от Украйна в Русия тази седмица, припомня „Ройтерс“.

Киев отрича всякаква роля и казва, че нападателите са руснаци, но Москва ги нарича украински „терористични формирования„. Не е ясно как базираните в Украйна групи са се сдобили с модерни оръжия, танкове и бронирани превозни средства, за да атакуват поне два руски региона.

Ето какво знаем за групите, които нападат Русия от Украйна:

Легион „Свобода на Русия“

Легионът „Свобода на Русия“ казва, че е бил сформиран през пролетта на 2022 г. „от желанието на руснаците да се бият заедно с украинския народ срещу въоръжената банда на Путин„.

Групата казва, че е „официално призната“ от украинските въоръжени сили. По-рано тя пое отговорност за атаката срещу Белгородска област на Русия през май 2023 г. и каза, че се е сражавала в Източна Украйна.

Във вторник легионът публикува видео, което според него показва, че неговите бойци отиват в Русия с танкове.

Групировката заяви, че е участвала в нападение срещу село Тьоткино в Курска област на Русия. Легионът публикува видеозапис на, според него, „унищожена руска бронирана машина„.

По украинската телевизия говорителят на легиона свърза атаката с предстоящите президентски избори в Русия този уикенд. Сегашният президент Владимир Путин със сигурност ще спечели пети мандат в процес, който се очаква да не бъде нито свободен, нито справедлив.

Сибирски батальон

Сибирският батальон беше основан миналата есен, за да привлече представители на коренното население на Русия, разочаровани от расизма в Русия, да се бият срещу правителството на Путин.

Когато Ройтерс разговаря с някои от бойците на батальона миналия октомври, те посочиха гнева си от това, което те определят като унищожаване от страна на Русия на местните култури и непропорционални нива на мобилизация на техния народ за войната в Украйна.

Според телеграм-канала на батальона, той е извършвал атаки в Белгородска област, по-специално в село Горховски. Кадри, публикувани от звеното, изглежда показват как дрон пуска боеприпас върху бронирана машина там.

Руски доброволчески корпус (РДК)

РДК е основан от Денис Капустин, крайнодесен руснак, през август 2022 г. и се състои от руснаци, които се бият за Украйна срещу собствената си страна.

На уебсайта си организацията казва, че не е част от украинските въоръжени сили, и моли посетителите за дарения.

Като доброволческа единица, ние нямаме редовна държавна подкрепа и покриваме нуждите си чрез лични и доброволчески ресурси„, се казва в неговия уебсайт.

Базираната в САЩ Лига за борба с клеветата описа Капустин като „руски неонацист, живял в Германия в продължение на много години„.

Имам своя набор от възгледи, това е патриотичен набор от възгледи, това е традиционалистичен набор от възгледи, това е десен набор от възгледи„, каза Капустин по-рано.

Знаете ли, никога няма да ме видите да развявам знаме със свастика, никога няма да ме видите да вдигам ръка с хитлеристки поздрав„.

Руското министерство на вътрешните работи обяви за федерално издирване командира на РДК Денис Капустин на 27 март.

В бюлетина за Капустин (известен още под псевдонимите Денис Никитин и Белият Рекс) пише, че се издирва по член от Наказателния кодекс. По кой обаче не се уточнява.

Според Федералната служба за сигурност (ФСБ) Капустин е бил „организатор и пряк участник в атаката на 2 март 2023 г., извършена от членове на РДК срещу села в Брянска област„. ФСБ го обвини в „опит за убийство“ на основателя на телевизионния канал „Царьград“ Константин Малофеев и в организиране на „саботаж и терористичен акт“ с помощта на самоделно взривно устройство във Волгоградска област.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран освободи екипажа на португалския кораб, свързан с Израел

Хосеин Амирабдолахян, външен министър на Иран Иран освободи екипажа на...

Китай посредничи на „Хамас“ и „Фатах“

Двете палестински групировки са във вражда от 2007 г.

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Швейцария обяви, че Русия не е поканена "на този...

Русия засилва офанзивата в Източна Украйна

Русия изпрати още войски в Очеретине в Източна Украйна,...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img