https://www.gerb.bg/bg

Кметът на „Средец“ предлага фигурите от МОЧА просто да бъдат преместени

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Въпросът за премахване на МОЧА бе повдигнат отново в четвъртък в Столичния общински съвет, където управляващите от ГЕРБ и коалицията за първи път изразиха ясна подкрепа за преместване на монумента. Още в петък, кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков е възложил да започне работа по това.

Казусът обаче изисква „кооперация от общината и държавата“, обясни Трайков в студиото на Нова телевизия и изрази съмнения в намеренията на ГЕРБ, тъй като въпреки че са управлявали в последните години, не са направили нищо. Трайков смята обаче, че трябва да се преместят само фигурите от паметника на Съветската армия.

Скулптурните групи и барелефите имат художественост и който иска да ги види, трябва да може да го направи, но не смятам, че трябва да изпълнява функцията – „да оказва идеологическо и психологическо въздействие върху хората, подписано от БКП“.

След като се заровили в документи по темата, се виждало, че се получава „един кръг, в който няма нищо сигурно“ – има акт за държавна собственост, но няма разрешение за строеж, държавен е, но областните управители не са много сигурни, че го искат. Областните казват, че не е тяхна роля и Столична община трябва да се разпореди, а общината казва, че не може без държавата, накрая се опря до районен кмет, поясни той. Като се има предвид, че не можахме надуваем замък да го преместим от Борисовата градина, не очаквам да е лека задача, коментира Трайков.

Иначе потвърди, че група след група в СОС се изказали в подкрепа на премахването на МОЧА. Не е необходима позиция на думи, а и на действия, каза обаче той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Министерството на спорта обясни защо не финансира Федерацията по вдигане на тежести

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма...

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Химична реакция при приготвянето на дрога е причинила взрива в апартамент в Хасково

Химична реакция при производство на наркотици е причинила взрива...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg