https://www.gerb.bg/bg

Киев започна обсъждане на промените в мобилизацията

Снимка: EPA/STEPAN FRANKO

На 27 февруари комисията по национална сигурност на Върховната рада (украинския парламент) проведе първото заседание, на което бяха разгледани поправки в законопроекта за мобилизацията. Секретарят на комисията Роман Костенко съобщи, че са били подадени общо 4195 редакции. Това съобщава УНИАН.

В коментар за РБК-Украйна той отбеляза, че много от тези поправки се дублират, някои са различни по форма, но еднакви по същество. Заради тези тенденции беше е било решено те да бъдат разделени на блокове, след което комисията да гласува всеки един от тях.

Днес комисията взе решения блок по блок по отделни области. В бъдеще, разбирайки окончателното решение, ние или ще вземем предвид, или няма да вземем предвид измененията, направени от народните депутати. Днес преминахме само част от тези блокове„, обясни той.

Комисията не е подкрепила правилото за ограничаване на правата на хората от съдилищата. Става въпрос за блокиране на сметки и ограничаване на пътуването на хора в чужбина. Всички правила обаче са спорни, така че сега говорим за предварително гласуване. Например, тъй като Кодексът за административните нарушения или Наказателният кодекс съдържат членове за отговорност за нарушаване на изискванията за мобилизация, като опция се предлага увеличаване на размера на глобите, а не ограничаване на правата на военноотговорните.

Обсъдихме въпроса за функционирането на електронния акаунт и комисията гласува регистрацията в този офис да е право, а не задължение. Повдигна се и въпросът за електронните призовки и се реши да няма електронни призовки. , Но има опция, която ще се прилага само за тези, които са регистрирали електронен акаунт, тъй като такова лице е избрало подходящата форма на комуникация с TCC.В допълнение, правата на полицията и TCC по отношение на процедурата за издаване на заявлението бяха обсъдени„, допълни секретарят на комисията.

Предвид значителния брой поправки, те ще бъдат разгледани поне до края на тази седмица.

Не постигнаха съгласие и по въпроса за ограничаване на консулските услуги за украинци в чужбина. Този въпрос също ще бъде обсъждан в бъдеще.

Припомняме, че през декември стана ясно, че Украйна трябва да прати на фронта още 500 000 военни. 

Украйна удължи военните действия и мобилизацията с още 90 дни, считано от 14 февруари.

Президентът Володимир Зеленски за първи път обяви военно положение и обща мобилизация на 24 февруари 2022 г., след като започна войната с Русия. Оттогава мярката е удължавана многократно.

Преди това украинският парламент удължи военното положение и мобилизацията от ноември 2023 г. до 14 февруари 2024 г.

На 5 февруари Зеленски внесе предложение в парламента за удължаване на двете мерки с още 90 дни.

Депутатът Ярослав Железняк заяви, че това е десетото гласуване на военно положение в парламента от началото на войната.

Съгласно военното положение украинските мъже на възраст между 18 и 60 години, с някои изключения, нямат право да напускат страната, тъй като могат да бъдат призовани за военна служба.

Според спекулации, и жените ще бъдат призовавани в армията, но Киев отрече да има такива намерения. 

Обсъждаше се и дали и как ще бъдат връщани от чужбина украинските граждани. 

Президентът Володимир Зеленски за първи път публично назова загубите на украинските въоръжени сили за две години война. 31 хиляди украински военнослужещи са загинали от 24 февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна до вчера 25 февруари 2024г.

Зеленски противопоставя и информацията за руснаците – поне 180 000 руснаците са загинали на фронта, а още около 500 000 са били ранени.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова го обвини в лъжа по отношение на военните загуби при агресията на Русия. Захарова заяви, че всеки гражданин на Украйна, особено тези на Запад, разбира предполагаемата измама на Зеленски. Тя твърди, че Зеленски гледа на своите граждани не като на хора, а като на единици, които да осигурят западно финансиране, като го обвинява, че умишлено е занижил данните за военните загуби, за да продължи да получава финансова подкрепа.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

Лондон: Русия направи ракетите АС-23 по-смъртоносни, но скъси обхвата им

Далекобойната авиация на Русия направи своята ракета АС-23 по-смъртоносна, като я оборудва...

Русия съобщи за напредък в Харковска област

Втора въздушна тревога за този ден

Димитър Главчев посети педиатричната болница в София

Премиерът Димитър Главчев посети днес Специализираната болница за активно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg