https://www.gerb.bg/bg

Камарата на строителите уверява, че e спазила закона при реставрацията на Царя

Снимка: БГНЕС

Реставрацията на паметника „Цар Освободител Александър II“ е извършена при стриктно спазване на всички законови разпоредби, перманентен контрол от отговорните институции, консултации от международно признати експерти, а средствата са изразходвани съобразно волята на дарителя. Това заявяват в своя позиция от Камарата на строителите в България по повод изказвания на служебния министър на културата Велислав Минеков.

От Камарата определят думите на министъра като „неверни, подвеждащи и уронващи авторитета“.

Те категорично отричат, че няма проектна документация.

От КСБ поясняват, че главният архитект на Столичната община е издал разрешение за строеж въз основа на съгласуван с писмо на Министерството на културата проект за реставрация и консервация на паметника. Те посочват, че главен координатор на екипа, изготвил проекта, е арх. Любомир Петров – ръководител звено Опазване паметниците на културата и историческото наследство към Общински културен институт „Музей за история на София“.

Те припомнят, че към 2012 г. скулптурата е била в изключително лошо състояние. Паметникът, издигнат през 1907 г., не е реставриран от 1944 г. Установено е, че по краката на конната фигура има сериозни пукнатини.

От КСБ поясняват, че са предоставили проектите за обновяване, одобрени от Столичната община, на хуманитарната фондация на Андрей Скоч „Поколение“ – неправителствена организация, която се занимава с реставрацията на руски военни паметници.

Представители на фондацията са се запознали на място със състоянието на паметника и след експертна оценка фондацията е решила да отпусне необходимите средства.

През август 2012 г. е било сключено споразумение между Столичната община и КСБ, с което Камарата е поела цялата дейност по организацията на проекта. През септември статуята е била успешно демонтирана и превозена до „Марков студио“ с основател и управител скулптора Марин Марков. От КСБ посочват, че възстановяването на бронзовите скулптури е направено след метало-химичен анализ, извършен от два института на БАН – по металознание, съоръжения и технологии и по обща и неорганична химия, и с използването на същата бронзова сплав като оригиналната.

Сред екипа консултанти на реставрацията, изпратени от фондация „Поколение“ у нас, са Олга Чужикова, която ръководи руските реставратори, и Алексей Воробьов. От КСБ подчертават, че двамата дават висока оценка на работата на своите български колеги и на Камарата като координатор на целия проект. Такава е и оценката от Столичната община. В края на ноември обновената фигура е била върната на мястото й на площад „Народно събрание“.

От Камарата са категорични, че целият процес протича при пълна прозрачност и постоянна информираност на обществеността за извършваните дейности. „Телевизиите заснемат репортажи за демонтажа и реставрацията, дори влизат в леярната, за да отразят самия процес по отливането на краката на коня. Два видео операторски екипа – български и руски, заснемат етапите от дейността. Вестник „Строител“, изданието на КСБ, проследява и документира всяка стъпка от възраждането на монумента. На специално организирана изложба са представени 350 фотоса, отразяващи реализацията на уникалния проект. Пълен списък на лицата, участвали в реставрацията и консервацията на паметника, е публикуван във в. „Строител“, посочва се в позицията.

От Камарата подчертават, че заедно със Столичната община са извършили „едно благородно дело, спазвайки закона, залагайки на професионалистите и при пълна прозрачност пред българското общество„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg