https://www.gerb.bg/bg

Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджета за отбрана

Снимка/източник: EPA/БГНЕС

Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати одобри проектобюджета за отбрана за следващата финансова година, която започва от 1 октомври, предаде ТАСС.

Според записания в него текст вашингтонската администрация трябва да засили санкциите срещу руските газопроводи „Северен поток – 2“ и „Турски поток“. Припомняме, че през декември 2019 г. американският президент Доналд Тръмп сложи подписа си под военния бюджет за текущата финансова година, който задължи администрацията да налага санкции. Сега рестриктивните мерки трябва да бъдат предприети и спрямо чужденци, съдействащи за изграждането на руските газопроводи „Северен поток – 2“ и „Турски поток“.

Освен това проектът за бюджет предвижда отделяне на близо $3,8 млрд. по програма „Европейска инициатива на сдържане“, която според самите американски власти има за цел „да сдържа Русия“. Според записаното в документа през следващата финансова година Украйна може да получи от САЩ „по военна линия“ 250 млн. долара. В същото време американските конгресмени изразяват безпокойство във връзка с намерението на администрацията на САЩ да излезе от Договора за установяване на режима „Открито небе“ (ДOН).

Проектобюджетът е в размер 740, 5 млрд. долара и бе подкрепен от общо 295 конгресмени. Против се обявиха 125 техни колеги.

Часове преди приемането на проектобюджета от Белия дом предупредиха, че президентът Доналд Тръмп ще му наложи вето заради някои клаузи, като преименуването на военни бази и ограничаване използването на военни средства в Афганистан.

От друга страна законодателите отделиха $3,6 млрд., за да „сдържат Китай в регионите на Индийския и Тихия океан“. В проекта е записано, че се въвежда забрана да се използват бюджетни средства за „провеждането на ядрени изпитания и за подготвянето на всякакви подобни тестове. Конгресмените са забранили TikTok в електронните устройства, използвани от държавните органи. Не на последно място законодателят отделя 1 млрд. долара целеви средства за Пентагона – за борба с пандемията.

В законопроекта се предвижда строг контрол по отношение използването на военна сила в Афганистан. По-конкретно се предвижда да бъдат ограничени пълномощията на президента по извеждането на войски от Афганистан, Германия, Република Корея, а също така и от няколко африкански държави.

Тази седмица Сенатът на Конгреса ще трябва да одобри своя версия на проектобюджета, след което ще бъде свикана Комисия, която да прецизира подробностите около двата проекта. Целият процес обикновено продължава до есента или началото на зимата.

След това двете камари трябва отново да гласуват документа и да го изпратят за съгласуване на държавния глава, който и ще трябва да го подпише.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МРРБ одобри обновяване на инфраструктурата в 29 общини

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова подписа нови...

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

Извънредно в News24sofia.eu! Дете е простреляло друго дете на частно парти в Арбанаси (ВИДЕО)

На тържеството са присъствали бизнесмени, общинари и депутати

Изригна вулканът Ибу в Индонезия, наводнения взеха жертви (ВИДЕО)

Вулканът Ибу в Индонезия изригна в понеделник сутринта, изхвърляйки стълбове...

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Литовският президент води на изборите в страната

Литовският президент Гитанас Науседа изглежда е на път да осигури...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg