https://www.gerb.bg/bg

Израел критикува Боливия, Чили и Колумбия заради изгонените посланици

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Израел разкритикува Боливия, Чили и Колумбия в сряда, след като южноамериканските страни предприеха поредица от дипломатически ходове, за да протестират срещу военните операции на Израел срещу Хамас в Газа, съобщава АП.

Други страни от Латинска Америка, включително Аржентина и Бразилия, също засилиха критиките си към въздействието, което военните операции на Израел имат върху цивилните.

В сряда Израел призова Колумбия и Чили „изрично да осъдят терористичната организация „Хамас“, която изби и отвлече бебета, деца, жени и възрастни хора“, според изявление на Министерството на външните работи.

Призивът дойде часове след като Чили и Колумбия отзоваха своите посланици в Израел във вторник вечерта на фона на критики за убийството на цивилни в Газа.

„Израел очаква Колумбия и Чили да подкрепят правото на една демократична държава да защитава своите граждани и да призоват за незабавното освобождаване на всички отвлечени, а не да се присъединят към Венецуела и Иран в подкрепа на тероризма на Хамас“, каза израелското външно министерство .

Въпреки че в изявлението на Министерството на външните работи на Чили относно отзоваването на неговия посланик не се споменава Хамас, президентът Габриел Борич спомена Хамас в отделно изявление на X, бивш Twitter, в което той каза, че „невинни цивилни“ са „главните жертви на израелската офанзива .“

Чили „не се съмнява в осъждането на атаките и отвличанията, извършени от „Хамас“, пише Борич. Човечеството не може да се поддържа чрез връзки, които дехуманизират.“

Президентът на Колумбия Густаво Петро беше по-директен, тъй като сподели много съобщения в социалните медии, осъждащи действията на Израел.

„Това се нарича геноцид; те го правят, за да премахнат палестинския народ от Газа и да я превземат, написа Петро в X. Главата на държавата, извършваща този геноцид, е престъпник срещу човечеството.“

По-рано Израел осъди решението на Боливия във вторник да скъса дипломатическите отношения с Израел, характеризирайки го като „капитулация пред тероризма и пред режима на аятолаха в Иран“. Макар и сунитски, „Хамас“ става все по-близък до шиитската сила Иран.

Прекъсването на дипломатическите връзки с Израел означава, че „правителството на Боливия се присъединява към терористичната организация Хамас“, каза израелското външно министерство. Преди това Боливия прекъсна дипломатическите си отношения с Израел през 2009 г., за да ги възобнови през 2020 г.

Дипломатическите ходове на трите южноамерикански страни, всички от които са водени от леви лидери, идват, докато други в региона засилиха критиките си към военната дейност на Израел.

В сряда Аржентина разкритикува атаката на Израел в бежанския лагер Джабалия и каза, че „хуманитарната ситуация в Газа е все по-тревожна“.

„Аржентина недвусмислено осъди терористичните атаки, извършени от Хамас на 7 октомври, и признава правото на Израел на легитимна защита. Нищо обаче не оправдава нарушаването на международното хуманитарно право и задължението за защита на цивилното население във въоръжени конфликти“, казаха от външното министерство на Аржентина.

Все още има 21 аржентински граждани в неизвестност и се предполага, че са държани заложници от Хамас, според оценки на външното министерство, което казва, че девет аржентинци са били убити в конфликта.

Изявлението на Аржентина дойде часове след като бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова Израел да прекрати бомбардировките си над Газа.

„Виждаме за първи път война, в която мнозинството от убитите са деца“, написа Лула в X (бивш „Туитър“). Спри! За бога, спри!“

Центърът „Симон Визентал“, еврейска правозащитна организация, разкритикува Боливия, Чили и Колумбия за техните дипломатически ходове.

„Съюзът на Боливия с Иран става по-ясен всеки ден, като се има предвид, че разпадането не се дължи на истинските интереси на боливийския народ“, каза Ариел Гелблунг, директор на центъра за Латинска Америка, в изявление във вторник.

Центърът характеризира решението на правителствата на Колумбия и Чили да отзоват своите посланици във вторник вечерта като „ясно координирано действие“.

„Двамата лидери винаги са били враждебни към Израел и двамата имат история на дипломатически разногласия с представители на еврейската държава“, съобщиха от центъра.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво (ВИДЕО)

Министерството на правосъдието на САЩ официално предприе прекласифициране на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев: Брацигово от 1876 година е символ на дух и родолюбие

Както умелите ръце на брациговските майстори с поколения са...

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Синдикатът на железничарите поиска оставката на ръководството на НКЖИ

Синдикатът на железничарите в България призова ръководството на компанията...

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

Словакия повдигна обвинение на стрелеца срещу Роберт Фицо

Той може да бъде осъден на до 25 години затвор

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg