https://www.gerb.bg/bg

Изпуснали сме влака за бартер за западно оръжие, но няма да останем със „съветски железа“

Снимка: архив БГНЕС

България е пропуснала шанса си да осъществи т.нар. „триъгълни сделки“, при които да дарим оръжие на Украйна и в замяна да получим западен аналог. В това бе категоричен министърът на отбраната Димитър Стоянов, който бе изслушан в ресорната военна комисия в парламента.

Съгласно планът за средства за отбрана спрямо размера на БВП бюджетът е 1,85 млрд. От тези разходи има за личен състав, за капиталови разходи. За капиталови разходи са отделени малко над 1 милиард, като тези средства са предназначени за плащания по вече сключени договори – за самолети и кораби, за нови бронирани машини за пехотата, за 3D радари, боеприпаси„, изброи военният министър.

От страна на Съединените щати има уверение, че до 3-4 години ще бъдат предоставени и в конкретика машините за пехотата. Работи се активно и по процедурата по поръчка на нови гаубици, като по всяка вероятност ще има яснота по въпроса около „септември-октомври“.

Какви действия е предприело Министерството на отбраната по възможността за осъществяване на т.нар. „триъгълни сделки“, попита народният представител от ПП/ДБ Ивайло Мирчев. На което му бе отговорено: „Провел съм с министъра (на отбраната) на Испания, на Нидерландия, на Швеция, на САЩ, с делегацията на Франция(…) Изобщо не става дума, че само се изпращат писма. За съжаление времето за такава триъгълна сделка бе тотално изпуснато. Казвам го най-отговорно.“

Абсолютно невярно било и твърдението на ДБ, подчерта Стоянов, че по времето на последния редовен кабинет „Петков“ не са ни били предоставяни предложения за подобен род сделки. „Категорично заявявам, че това е невярно, мога да ви предоставя информация, какво са искали„.

България няма да остане със „съветски железа“, посочи още министърът, използвайки на свой ред същата езикова конструкция, която присъстваше във въпроса на Ивайло Мирчев.

По друга тема – проблемът с недокомплекта в армията – проблемът бил дори не толкова в това, че няма желаещи за кадрови войници, а това, че около 30% от кандидатите отпадат по здравословни причини. Дори и заплатите не са проблемът. (…) Това е много по-дълбок разговор, свързан със здравето на нацията„, допълни Димитър Стоянов.

Последната точка от заседанието на Комисията по обрана бе информация относно дадената до момента военна помощ на Украйна. Тя обаче бе закрита за представителите на медиите и коментар по нея не последва.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

„Синя България“ с Петър Москов гледа към ДСБ и СДС

"На терена на изборите е Синя България." Такава заявка...

Задържаха контрабандни пистолети на ГКПП Лесово

Оръжията са със заличени серийни номера

Китайско-руски учения край Тайван предизвикват тревога в САЩ

Съвместните военни учения на Китай и Русия близо до...

26 души са спасени, след като сграда се срути в Южна Африка

Спасителни екипи продължават издирването на десетки строителни работници, които...

Саня Борисова: Останах в България, за да бъда актриса

Саня Борисова е от жените, които неотклонно следват своя...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg