Иван Костов: Протестните партии не искат „порции“, а реформи

ИТН били в дълбока политическа несъстоятелност

Прочитания 40895
0 0

Никой от протестните партии не иска порции, те не искат министерски постове, не искат участие в кабинета, нито дял от властта за себе си. Те искат да съгласуват реформи, заради липсата на които се сриваме към хибриден режим.“

Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов.

Според него виждането на партия „Има такъв народ“ за позицията им показва дълбока политическа несъстоятелност и неразбиране на процесите. „Отсреща партньорът ти иска политики, не дялове и постове, а тези политики ти не ги даваш„, каза Костов.

В обявената от ИТН програма не се вижда нито диагноза, нито реформа. В състава на предложения кабинет не се вижда нито потенциал, нито възможност да се осъществят реформите„, категоричен е Костов.

По думите му в последните 12 години управлението на ГЕРБ, с активното участие на ДПС, а често и с подкрепата на БСП, е плъзнало българската политическа система към хибриден режим.

Има формални свободи на медии, хора, провеждат се избори, но всичко е подчинено на олигархичен център на влияние. Тази констатация на „Фрийдъм хаус“ е това, което гражданското общество съзря и започнаха летните протести през 2020-а. Гражданското общество влезе в открит конфликт с властта„, заяви бившият премиер.

Според него кабинетът на ИТН няма да бъде подкрепен от другите партии в 46-ото Народно събрание, тъй като те вече заявиха това, и правителството ще увисне на милостта на ДПС и ГЕРБ.

Този кабинет, който иска да излекува страната от опорочената от ГЕРБ и ДПС демокрация, ще трябва да функционира на базата на тяхната подкрепа. Това ли е решение за ИТН„, запита Костов. По думите му това ова означава, че излъченият за премиер Николай Василев няма никакво доверие от протестните партии да прави правителство.

Това означава, че политическата система в страната рухва„, категоричен е Костов.

Николай Василев трябва да направи граждански избор дали да бъде кукла на конци, смята бившият премиер.

В кабинета на тройната коалиция беше министър на държавната администрация. Кой е реализирал порциите 3:5:8, ако не той? И сега изведнъж нямало порции„, обясни Костов.

След като обясни, че досега бунтът бил да не сме държава на Борисов, той каза, че няма да сме Трифонова държава, няма да сме и държава на президента Радев. Ние сме парламентарна република, каза Костов, но подчерта, че провалът на два поредни парламента ще срине доверието в институцията Народно събрание.

Така избирателят ще загуби доверието в парламента и ще започне да се оглежда за други варианти, ще се оглежда за друга демокрация, дори ще остави идеята за демокрация„, каза Костов.

Според него грешката с предложения от Слави Трифонов кабинет може да се оправи само от ИТН и им препоръча да следват Конституционната процедура.

Парламентарната група на ИТН да влезе в предварителни разговори и да съгласува кандидатура за министър-председател, която все пак е приемлива за останалите партии, поне за протестните„, обясни Костов.

Относно идеята на лидера на ИМВ Мая Манолова служебното правителство да бъде подкрепено от 46-ия парламент и да продължи работа като редовен кабинет, Костов вижда като епизод от сценарий, който започва в парламента с гласуването на кабинета на ИТН. По думите му ИТН могат да получат подкрепа от ДПС и ГЕРБ, за предложения кабинет и цитира Бойко Борисов – „да му гледаме сеира„.

Вторият вариант е всички да не го гласуват и да мине само с гласовете на ИТН. Това ще означава, че вариантът служебното правителство да стане редовно е затворен. „И след това животът на правителството на ИТН може да бъде удължаван с интубация много дълго време„, обясни Костов.

По думите на Иван Костов и президентът не е направил добър състав на служебния кабинет.

Отговорността за отиване на трети парламентарни избори през тази година ще е на лидера на ИТН – Слави Трифонов, категоричен е Костов.

Трифонов беше заявил, че ще носи отговорност за хората, които ще бъдат в парламента от негово име, т.е. за 62-ма или 65 души, но Конституцията казва, че ИТН и лидерът на партията стават отговорни пред цялото общество – в момента, в който получат мандат за съставяне на правителство. Трифонов става отговорен за съдбата на страната, дали ще я вкара в нова криза„, заяви Костов.

Според него оттогава целта на обществото е да се спре регресът към хибриден режим и да се консолидира българската демокрация. Това е невъзможно без реформи. За демократичния свят българската демокрация е неконсолидирана, заяви Иван Костов.

Изпращайте ни вашите читателски сигнали на agencynews24@gmail.com, на телефони 0877 68 55 20, или на фейсбук страницата ни. Сигнализирайте ни за всичко, което ви е направило впечатление и считате, че трябва да бъде отразено!

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Разследват убийство на мъж в Габрово

Задържана е 43-годишна жена