https://www.gerb.bg/bg

Искрен Митев ексклузивно пред Safenews.bg: За златния пръст на „Възраждане“ и връткането на ГЕРБ (ВИДЕО)

Видео: Safenews.bg.

Отношенията в управляващото мнозинство от вчера се изостриха до краен предел. Дотам, че тази сутрин съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви, че „потенциален сценарий“ включва дори падането на ротационното правителство „Денков-Габриел“.

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев се съгласи да разкаже ексклузивно за Safenews.bg каква е вътрешната динамика между първите две политически сили. И защо „Възраждане“ играят много ключова роля в така важното за ГЕРБ „плаващо мнозинство“.

Джентълменското споразумение

Нормално е да има противоречия. Но те трябва да се изчистват предварително. Хубаво е да има диалог, а не да се стига до днешните ситуации. Нашето мирно взаимодействие с ГЕРБ до този етап е, че всеки ще спази уговорката си. Нямаме писмена уговорка, а джентълменско споразумение, на което е базирано и ротационното управление. Според това споразумение важните решения, като смяната на шефа на БНБ, на Сметната палата, ще се вземат след широка публична дискусия, но която ще бъдат поканени експерти вън от политиката. Каквито трябва да бъдат и самите органи.

„Златният пръст“ на Костадинов

Вчера това споразумение беше нарушено за пореден път, което рефлектира върху ситуацията. Когато казваш едно, а правиш друго – трябва да има ответно действие в тая посока. Нашето действие беше да не влезем целенасочено в пленарна зала. Въпреки че бяхме в Народното събрание. Но не можеше да участваме в това, което се случва. А то е – ГЕРБ натиска „златния си пръст“ Костадинов, който осигурява мнозинство и заедно с ДПС си решават какво да се случва в държавата. Ние не сме тук за това. Не искаме, за да създаваме условия ГЕРБ да си управлява с ДПС и „Възраждане“. Ако ГЕРБ искаше да управлява с ДПС и „Възраждане“, трябваше при първия мандат да получи тяхната подкрепа. „Възраждане“ е една инвестиция на ГЕРБ. И това го знаят всички хора, освен онези, които са заблудени в предложената им „кауза на „Възраждане“. Време е тези неща да се покажат наяве, те да си признаят, а ние тогава да сме опозиция. А не да ни използват пред чуждите партньори, за да обясняват колко диалогични са и какви евроатлантици са. Но с чистата фасада на „Продължаваме промяната“. А зад тая фасада си управляват с ДПС и „Възраждане“. Ако ще имаме някакви взаимоотношения те трябва да са основани на ясна и публична уговорка, а не задкулисна.

Големите победи

Хората недоволстват, казват: „Вие обвинявате „Възраждане“, но пък въсщност и работите с ГЕРБ.“. Да, работим с ГЕРБ – но при много ясни условия, публично заявени, понасяйки всички щети от това. Тези щети ще рефлектират много остро срещу нас на следващите избори. Това е много голям компромис и ние сме наясно с това. И ето – благодарение на това вече се вижда вратата към Шенген да се отваря. И ще си е струвало всичко. В крайна сметка никой не си е мислил преди два месеца, че Гешев няма да си е на мястото. Да, „Пешев за Гешев“ се получи със Сарафов… Може и да се окаже по-лош избор, но факт е, че Гешев вече го няма. Имаме бюджет, без да се вдигат данъците, с 3% дефицит… Това са големи победи, нищо че изглеждат малки. Предпочитаме нашата група да плати политическата цена, но да се отрази добре решението на българското общество. Тези битки си заслужават. Аз няма да съм вечен депутат, желанието ми е като изляза от тази сграда, да живея в по-добра България.

„ГЕРБ ще ви врътне!“

Направихме достатъчно компромиси. Искаме да си спазват уговорката, нищо повече. Приехме смяната Гешев за Пешев. Приехме, че мина законът за КПКОНПИ на ГЕРБ, не нашият. Благодарение на „Възраждане“. Успяхме да не направим скандал, когато избраха г-н Пеевски в Конституционната комисия, пак благодарение на „Възраждане“. Колко повече? Какво искат сега – да има Пешев и в Сметната палата, и в БНБ. Да си напълнят държавата с техните хора и калинки. Регулаторите имат мандатност – някои пет години, някои седем години. Слагайки техни хора там, те всъщност овладяват държавата. Ние не искаме да слагаме наши хора там. Искаме там да бъдат точните хора, които да са аполитични. И ако оставим в този порядък от днес за утре да се внасят правила за избиране на управители на всички регулаторни органи… това всъщност е истинската загуба. Тогава ще се материализира страхът на хората, които казват: „Недейте да се хващате с ГЕРБ, те ще ви врътнат!“. Ето това връткане ние не можем да позволим. Защото така мърдаме държавата в грешната посока.

ГЕРБ + ДПС + „Възраждане“

Днес се разигра класически сценарий. От една страна поемаме негативи заради отношенията ни с ГЕРБ на ротационния принцип. От друга страна търпим негативи, че търсим конституционно мнозинство. От трета страна националистическите партии се опитват да ни бият. Бой от всички страни. А реално те работят заедно. И вижте безумието. Излиза Цончо Ганев на трибуната и казва: „Ако бяха тука ПП-ДБ нямаше да мине, защото ние гласуваме против. Казва го и ИТН. Те просто можеха да поискат проверка на кворума, да не се регистрират и тогава щяха да останат ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ и ДПС нямат 120 депутата – нямаше да има заседание. Хвърлянето на обвинения към нас е опит да се прехвърли отговорност, за нещо, което те са абсолютно в силата си да сторят. Когато избраха г-н Пеевски за член на комисията по конституционните въпроси, „Възраждане“ се регистрираха в зала, но си извадиха картите за гласуване. Няма никаква санкция за тях. Ние днес решихме да не влезем в зала, за което ще бъдем глобени финансово. Ако „Възраждане“ наистина бяха против приемането на тези правила, те са достатъчно добре запознати с парламентарния живот – щяха да поискат проверка на кворума и тези правила нямаше да бъдат приети. Това са те – говорят едни неща пред избирателите си, а отзад правят съвсем други.

Повече гледайте във видеото на колегите от Safenews.bg:

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

Радев подкрепи ректорите, ще говори с Главчев за пари за ВУЗ-овете

Ректорите получиха подкрепата на президента Румен Радев. Отреагирах веднага...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Собственикът на пистолета в Арбанаси още не е дал обяснения

Собственикът на пистолета от Арбанаси ще даде обяснения след...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg