https://www.gerb.bg/bg

Инфлацията, данъците и транссексуалните доминираха дебата на британските консерватори

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Кандидатите на консерваторите, борещи се да наследят премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, се сблъскаха в телевизионен дебат на живо в неделя, навлизайки в ключова седмица за острата надпревара, съобщи АФП.

Повишаващите се глобално температури бяха сред спорните политически области, след като министърът на климата на Великобритания, президентът на COP26 Алок Шарма, заплаши да подаде оставка, ако победителят се оттегли от целта на правителството за „нулеви емисии“.

Тъй като Великобритания е изправена пред рекордна гореща вълна тази седмица и предупреждения за очаквани жеетви, единствено бившият министър на финансите и фаворит засега Риши Сунак обеща да запази зелените данъци, за да помогне за плащането на законово установената цел за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Сунак беше многократно атакуван от четиримата други претенденти в дебата на ITV. Но той им отвърна с някои от най-острите реплики. Сунак атакува външния министър Лиз Тръс за обещанията ѝ за излишни заеми, за да финансира намаляване на данъците и да помогне за облекчаване на кризата с разходите за живот.

„Тази икономика „нещо срещу нищо“ не е консерватизъм, а социализъм“, каза той.

Сунак също атакува Тръс за нейните политически обрати през годините, от това да бъде либералдемократ до това да стане тори и от кампанията за членство на Обединеното кралство в Европейския съюз през 2016 г. до ентусиазираната подкрепа за Брекзит днес.

Тръс се опита да обвини Сунак за нарастващата инфлация във Великобритания и настоя за личната си почтеност. „Казвам каквото имам предвид и имам предвид това, което казвам“, каза тя.

Дебатът дойде, след като проучване сред членове на торите даде изненадваща преднина пред аутсайдера Кеми Баденок.

Тръс беше втора, малко пред бившия фаворит на обикновените хора Пени Мордаунт и Сунак, според проучване на уебсайта ConservativeHome.

Баденок и Мордаунт се сблъскаха гневно по време на дебата на ITV за правата на транссексуалните. Мордаунт, която за кратко беше първата жена министър на отбраната на Великобритания, преди да бъде уволнена от Джонсън, отхвърли твърденията, че е лъгала относно позицията си относно правата на транссексуалните жени.

Баденок, бивш младши министър без опит в кабинета, каза, че нетната нулева цел се равнява на „едностранно икономическо разоръжаване“ от Великобритания.

Мордаунт твърди, че проучванията показват, че тя е единственият от претендентите, който може да победи лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър на избори – което всъщност не се потвърждава от всяко проучване и предизвика подигравателни забележки в студиото.

В понеделник депутатите от Консервативната партия ще проведат още един кръг от гласуване, за да елиминират класирания на последно място кандидат, преди да стигнат до последните двама до сряда.

След това последните двама ще обяснят в поредица от срещи пред обикновени консерватори от страната защо заслужават поста.

Те трябва също така да излекуват травмите на торите, нанесени от многобройните противоречия по време на премиерството на Джонсън. Всичките петима претенденти бяха помолени да вдигнат ръце, ако са съгласни да имат Джонсън в кабинета си. Никой не го направи.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В News24sofia.eu Новините в 19 ч. очаквайте…

Нови разкрития за тежката катастрофа в Пловдив пред News24sofia.eu...

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Летищата „Шарл дьо Гол“ и „Орли“ ще стачкуват във вторник

Служителите искат увеличение на заплатите и премиите

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

БАН: Държавата трябва да изпълни поетите ангажименти към преподаватели и учени

Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg