https://www.gerb.bg/bg

И ГЕРБ, и ПП-ДБ сигурни, че ще приемат новата Конституция (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по конституционни въпроси и депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков заяви, че ще подкрепи съдебната реформа в проекта за промени на Конституцията, предложена от съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов със съдействието на министъра на правосъдието Атанас Славов.

Всички останали въпроси по темата са извън условието, коментира Чолаков в пред журналисти преди заседанието на конституционната комисия.

Той заяви още, че ще подкрепи конституционните промени, за да има правителство.

Заместник-председателят на 49-то Народно събрание и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев заяви, че не е мислил върху механизъм, при който да не бъде подкрепен проекта за промени в Конституцията. Заедно с ГЕРБ и ДПС работихме върху проекта за промени в Основния закон, добави той.

По думите му работата на Народното събрание не може да става заложник на 1/3 от народните представители. В един даден момент работата на Народното събрание трябва да се отпуши, защото има доста важни задачи – не само да се приеме проектът за промени в Конституцията, а и приемането на Бюджет 2024, каза още Никола Минчев.

Депутатите от Комисията по конституционни въпроси се заеха с второ гласуване на проекта за промени в Конституцията. На нея присъстват депутатите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, „Възраждане“, БСП, конституционалисти и др. На комисията присъства и бившият регионален министър и депутат от ИТН Гроздан Караджов, въпреки че не е член на конституционната комисия.

В началото на заседанието депутатите от комисията се скараха достатъчно ли са, за да гледат новата Конституция. „Възраждане“ направи опит да прекрати заседанието ѝ. Депутатът Златан Златанов пресметна, че няма достатъчно народни представители в ресорната парламентарна комисия, на която да се обсъждат промените в Конституцията – само 9, а били необходими 12 на брой. От „Възраждане“ призоваха и депутатът от БСП Мая Димитрова да не се регистрира в участието на Комисията по конституционни въпроси.

Снимка: БГНЕС

Бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева пък заяви, че това, което предлага Златанов е несериозно и не се налага да се отложи заседанието на ресорната комисия. Tя призова да се запази добрият и конструктивен тон по време на заседанието на комисията. Захариева призова да се направят такива предложения от академичната общност, която присъства по време на заседанието на комисията – да се съсредоточат върху обхвата на проекта за промени в Конституцията.

Радомир Чолаков уточни, че когато се молил на народните представители да предложат повече свои депутати в комисията, никой не обърнал внимание, а заявили, че имало по-важни комисии в парламента. Иначе подкрепи твърденията на Захариева и подчерта, че има кворум от регистрирани 7 депутати, дневният ред е гласуван и все пак комисия ще има.

Мая Димитрова от БСП заяви, че няма да подкрепи нито едни промени в Конституцията, които ще бъдат направени по време на заседанието на комисията.

Гроздан Караджов от ИТН изтъкна, че основният порок на проекта за промени в Конституцията е бързината, с която се движи, липсата на обществено обсъждане и това, че българското общество не е въвлечено в промените на Основния закон.

След това народните представители започнаха да гледат параграф по параграф и алинея по алинея на второ гласуване проектът за промени в Конституцията.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

WSJ: Санкциите срещу Русия удариха и Boeing

Boeing се сблъска с нови проблеми при производството на самолетите...

Израел отговори с контраудар на атаката срещу граничен пункт в Газа

След атаката на Хамас срещу граничния пункт Керем Шалом...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg