Христо Иванов: Този парламент трябва да даде плод

Правителство с ИТН е ходът за управление

Views 14105
0 0
Снимка: БГНЕС

Този парламент трябва да даде плод, защото това е най-важното и България може повече. За това настоя Христо Иванов, съпредседател на Демократична България от трибуната за началото на 45-то Народно събрание.

Изборите дадоха знак, че хората искат промяна и „Демократична България“ се яви с искане да получи мандат за управление. Избирателите, които поискаха промяна, избраха да възложат промяната на „Има такъв народ“, които са втори. От тази гледна точка е легитимно, ако бъде поискана подкрепа, да влезем в разговор за това какво управление би се излъчило с техния мандат. Това е ходът, който дава възможност се излъчи управление, категоричен бе Иванов.

„Демократична България“ по никакъв начин не биха подкрепили управление на ГЕРБ и техен кабинет. ДБ са готови са обсъждат и други действия, които да осигурят достатъчно време за работа, въпреки че не ги е страх от предсрочни избори, увери Христо Иванов.

По думите му изборите са приключили при откриване на едно Народно събрание, над което тегне въпросът дали ще го бъде? Днес много се говори за обединение, единение и заедност, но парламентаризмът се състои от два реда тухли. Тази сграда е материализация да има прозрачен парламентаризъм, отворен парламент и традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж и отстояване на ценности, подчерта Иванов.

Говори се много за съгласие, диалог, но не забравяме ли, че трябва да има законност, защото именно потъпкването на закона превърна всичко в токсично за някого. Даваме ли си сметка за това днес и основното нещо, което искат хората е законност, правила, здрави институции, за да може държавата да бъде модерна, европейска и свободна, категоричен бе Христо Иванов.

Задачите са изключително трудни, според оценката на съпредседателя на „Демократична България“ и във всички изказвания ще се налага въпросът дали НС ще го бъде изобщо. Това Народно събрание ще може да извърши една от задачите – да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС, изтъкна Христо Иванов.

Въпросът е какво друго може да бъде направено в парламента, според Иванов и дали този парламент заслужава да съществува. Трябва да се оцени какво може да бъде свършено. Приоритетите според „Демократична България“ са десет, обединени в две групи – мерките в пандемичната ситуация и дълбоката криза в държавността. ДБ са на мнение, че проблемите на кризата на демокрацията не започват с това управление, а имат много по-дълбоки и системни основания, дълбоко заложени още в комунистическия режим.

Управлението на Бойко Борисов е най-грозната проява на системните проблеми, заложени в корените на българската демокрация. Този системен проблем има дълбоки институционални причини и ако искаме да лекуваме България, да започнем с тяхното отстраняване, настоя Иванов.

ДБ ще работи за това Иван Гешев да бъде отстранен от поста главен прокурор, за окончателно реформиране на ВСС, да бъде въведена пряка конституционна жалба, както и за пакет от изменения в Закона за съдебната власт и НПК, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратура, изменения, които да ликвидират КПКОНПИ в настоящия й модел, тъй като се превърнала в срамна бухалка, пакет от изменения в Изборния кодекс. Ние ще оценяваме годността на този парламент да произведе действия според приоритетите, поставени от „Демократична България“. ДБ са готови да подкрепят предложения и на други партии.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Манолова вади мръсните ризи и вика Борисов в парламента

Мутрите вън. Това призова от трибуната на Народното събрание Мая Манолова. Основният приоритет на формацията е да изгонят мутрите от властта, заяви Манолова и подчерта, че с тях коалиция не може да има. Протестът няма да бъде задушен в токсична прегръдка, предупреди Манолова. Тя настоя за отговорност и пълна ревизия на […]