https://www.gerb.bg/bg

Хакери откраднаха данните на руски затворници, за да отмъстят за Навални

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Няколко часа след смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални през февруари, група хакери, използвайки достъпа си до компютърна мрежа, свързана с руската затворническа система, поставиха снимка на Алексей Навални на уебсайта на затвора. Това се разбра след интервюта с хакерите, екранни снимки и данни, прегледани от CNN.

Да живее Алексей Навални!“ гласи съобщение на хакнатия уебсайт, придружено от снимка на Навални и съпругата му Юлия на политически митинг.

При зашеметяващо нарушение на сигурността те също изглежда са откраднали база данни, съдържаща информация за стотици хиляди руски затворници и техните роднини и контакти, включително, твърдят хакерите, данни, съхранявани на затворници в арктическата наказателна колония, където Навални почина през февруари 16.

Хакерите, които твърдят, че са смесица от националности, включително руски емигранти и украинци, споделят тези данни, включително телефонни номера и имейл адреси на затворници и техните роднини „с надеждата, че някой може да се свърже с тях и да помогне да се разбере какво се е случило с Навални „, каза пред CNN хакер, който твърди, че е замесен в пробива.

Освен това хакерите са използвали достъпа си до онлайн магазина на руската затворническа система, където членовете на семейството купуват храна за затворниците, за да променят цените на определени храни – като юфка и говеждо консервирано месо за една рубла, което е приблизително $0,01, според екранни снимки и видеоклипове на покупки от онлайн магазина, публикувани от хакерите.

Обикновено тези стоки струват над $1.

Отнело е поне няколко часа на администратора на онлайн магазина да забележи, че руснаците купуват храна за стотинки, каза пред CNN един от хакерите. Трябвало да минат три дни, преди ИТ персоналът в затворническия магазин да успее напълно да спре предоставените от хакерите отстъпки.

Гледахме[регистрационните файлове за достъп до онлайн магазина и той просто продължаваше да се превърта все по-бързо и по-бързо с все повече и повече клиенти, които правят покупки„, каза хакерът в онлайн чат, докато предоставя данни на CNN, потвърждаващи, че са участвали в хакерската атака.

Хакерите твърдят, че базата данни съдържа информация за около 800 000 затворници и техните роднини и контакти. Преглед на данните от CNN откри някои дублиращи се записи в базата данни, но тя все още съдържа информация за стотици хиляди хора. CNN успя да сравни имена на множество затворници в екранни снимки, споделени от хакерите, с хора, които според публичните регистри в момента са в руски затвор.

Онлайн затворническият магазин, който хакерите изглежда са пробили, е собственост на руската държава и официално известен като JSC Kaluzhskoe, според руските бизнес записи, прегледани от CNN. JSC Kaluzhskoe обслужва 34 региона на Русия.

CNN поиска коментар от JSC Kaluzhskoe, Федералната пенитенциарна служба на Русия (известна като FSIN) и отделните администратори на уебсайтове, които хакерите твърдят, че са надхитрили.

На 19 февруари, ден след като хакерите обезобразиха уебсайта и го замениха със снимката на Навални, JSC Kaluzhskoe публикува в руската социална медийна платформа VK, че е претърпял „техническа повреда“, която доведе до „цените на храните и стоките от първа необходимост“ да бъдат „отразени неправилно“.

Хакерската група изпрати бележки до администраторите на онлайн затворническия магазин, предупреждавайки ги да не премахват съобщенията в полза на Навални от уебсайта. Когато уеб администраторите отказаха, хакерите отмъстиха, като унищожиха един от компютърните сървъри на администраторите, твърди хакерът.

Политически мотивирано хакерство или „хактивизъм“ се разпространи в повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. В дните след нахлуването един украинец  си отмъсти  , като изнесе множество вътрешни данни от руска банда за рансъмуер, показващи предполагаемите връзки на групата с руското разузнаване.

Проукраински хакери от различни направления се присъединиха към битката, поемайки отговорност за атаки срещу руски интернет доставчици, и уебсайтове, които излъчваха високопоставена реч на Путин миналата година.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Международно издирван чешки гражданин е заловен в София

Чешки гражданин е задържан при спецакция в София. Мъжът...

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетна в Кърджали

Арестуваха четирима, отвлекли непълнолетно момиче в Кърджали. Това съобщиха...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

Лек ръст бележи строителството през март

Индексът на продукцията в сектор "Строителство" през март 2024...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

Откриха нарушения при лечението на 104-годишна жена във видинската болница

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) откри нарушения при лечението на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тайланд отново поставя канабиса в списъка с наркотиците

Канабисът ще бъде повторно включен в списъка с наркотици...

Оплакваме се, че работим много, не почиваме достатъчно и че не сме здрави

След като през миналата седмица стана ясно, че броят на...

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

Иран освободи екипажа на португалския кораб, свързан с Израел

Хосеин Амирабдолахян, външен министър на Иран Иран освободи екипажа на...

Теглят жребий за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1

ЦИК ще изтегли чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg