https://www.gerb.bg/bg

Гюров ще е кандидат за зам.-шеф на БНБ, признаха от ПП, макар и половинчато

Спряганият за една от кандидатурите за заместник-председател на Българската народна банка – Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ е най-нормално да бъде избран за поста.

Това коментира в отговор на въпрос след заседанието на Комисията по бюджет и финанси, която изслуша кандидатите за шеф на БНБ народният представител от „Промяната“ Венко Сабрутев. Това е първият относително директен коментар по темата от представител на ПП/ДБ откакто започнаха да циркулират в публичното пространство тези спекулации.

Няма нищо по-нормално гуверньор на БНБ да потърси за негов заместник бивш кандидат за гуверньор на БНБ. Г-н Гюров е изключително опитен финансист със страхотно образование„, отсече Сабрутев.

Новина номер две – макар и под формата на лична позиция, народният представител загатна как, макар и очаквано, но необявено окончателно, ще гласува парламентарната му група по отношение на кандидатурата на ГЕРБ за шеф на БНБ – досегашния управител Димитър Радев.

Имам кандидат, за който ще гласувам – това е г-н Радев„, отсече той.

Без коментар„, по-лаконичен от своя страна бе Петър Ганев, представител на „Демократична България“ в коалицията.

След края на пленарния ден в петък Комисията по бюджет и финанси изслуша кандидатите за председател на БНБ. В момента в надпреварата участват двама кандидати – настоящият гуверньор Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ и Любомир Христов, подкрепен от „Възраждане“. По-рано днес БСП оттегли своята кандидатура – Николай Каварджилкиев, защото по думите на Корнелия Нинова, мачът бил уреден.

Гуверньор на народната банка ще се избере на извънредно заседание на парламента във вторник, а отчитайки досегашните сигнали от политическите сили, Димитър Радев ще събере нужното мнозинство, като освен от издигналата го партия ГЕРБ, по всяка вероятност той ще получи подкрепа и от ПП/ДБ и ДПС.

След изтичането на мандата ми не съм се самопредлагал, не съм се натрапвал, бях готов по всяко време да напусна поста. В момента ние сме на 95-я метър от влизането в Еврозоната, само това ме е мотивирало„, подчерта кандидатът за шеф на БНБ, който заедно с конкурента си преповтори вече изказваните от двамата приоритети.

Попитан от Тошко Йорданов от ИТН дали спекулациите, че Петър Чобанов от ДПС и Андрей Гюров от „Промяната“ ще са кандидатите за подуправители на БНБ след като бъде избран, Радев не влезе в конкретика, но не и не отрече това да е така. „Това е част от политическия процес. Няма да говоря за конкретни имена, ще говоря, когато бъда избран. Мисля, че при нас се постига един добър баланс – има централни банки, при които всички хора в ръководството са политически назначени. Но мисля, че при нас нещата в голяма степен са балансирани, като имаме предвид компромисите на политическо ниво, то при нас тези компромиси са много по-балансирани. Иначе нямаше да се съглася да участвам.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg