https://www.gerb.bg/bg

Гръцкият премиер настоя пред Денков за повече тристранни дискусии с Румъния

Снимка: пресцентър Министерски съвет (МС)

Инфраструктура, транспорт и енергетика бяха във фокуса на днешната среща в Атина между премиерите на България и Гърция – Николай Денков и Кириакос Мицотакис.

България и Гърция имат отлични стратегически отношения, отчете Денков. Той акцентира върху проектите от интерес за двете страни, включително в контекста на развитието на вертикалната транспортна и енергийна свързаност по оста Север-Юг. Според него има шанс да се ускорят и завършат някои от обсъжданите документи през следващите месеци.

Основната цел е да видим как можем да ускорим напредъка и да постигнем крайни резултати през следващите месеци„, подчерта българският министър-председател.

За Кириакос Мицотакис приоритет е свързаността между Гърция и България в транспорта, енергетиката и цифровата комуникация. Той счита за важно да се надградят успешните тристранни дискусии с Румъния.

Днешното посещение на Николай Денков в гръцката столицата е по-малко от три месеца след тристранната среща между министър-председателите на България, Гърция и Румъния, на която страната ни бе домакин през октомври 2023 г. в Евксиноград. Тогава те се обединиха около идеята да работят заедно за засилване на регионалната свързаност и приеха обща декларация за развитието на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между трите държави.

Мицотакис поздрави България за решението на Съвета на Европейски съюз от края на март т.г. за страната ни да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство.

Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, включително и за сухопътните граници, които са толкова важни за двустранните ни отношения и икономическата ни търговия„, каза още гръцкият премиер. Той подчерта, че визитата на Николай Денков е първото официално посещение в Гърция за 2024 г. и това говори за качеството на двустранните отношения.

След срещата на четири очи между двама премиери се проведе и работен обяд, в който взеха участие също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на енергетиката Румен Радев.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В Тбилиси протестиращи изгориха руския флаг

В събота вечерта протестиращи в Тбилиси демонстративно изгориха руското знаме и...

Тялото на още един заложник е открито в Газа

Това е станало при операция на израелската армия

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg