https://www.gerb.bg/bg

Голяма победа за опозицията показват екзитполовете в Южна Корея

Снимка: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Екзитполовете след проведените днес парламентарни избори в Южна Корея показват, че основната опозиционна партия в Южна Корея и нейните съюзници ще спечелят мнозинство в парламента, което би нанесло значителен удар на президента Юн Сук Йол, предава „Ройтерс“.

Съвместно проучване, публикувано от телевизионните оператори KBS, MBC и SBS, изчисли, че опозиционната Демократическа партия (ДП) и нейните второстепенни съюзници биха могли да си осигурят между 178-197 места в еднокамарния парламент с 300 места, а консервативната Партия на народната сила на Юн (ПНП) и неговите съюзници биха спечелили 85-105.

Друго проучване, проведено от кабелната мрежа JTBC, показа, че лагерът на опозицията вероятно ще получи 168-193 места, докато коалицията на ПНП взима 87-111.

Ожесточената надпревара се възприема от някои анализатори като референдум за Юн, чиято популярност пострада на фона на кризата с разходите за живот и поредица от политически грешки.

Официалните резултати не се очаква да бъдат публикувани до ранните часове на четвъртък, но екзитполовете на предишните избори дадоха като цяло точно отражение на резултатите.

Близо 29,7 милиона души, или 67% от имащите право на глас, са гласували според Националната избирателна комисия, включително 14 милиона, които са гласували преди изборния ден.

Това отбеляза най-високата избирателна активност за парламентарни избори, въпреки че числата бяха по-ниски от президентските избори през 2022 г., които с малко доведоха Юн на власт.

Екзитполовете показват, че водената от ДП опозиция, която вече доминира в законодателния орган, ще увеличи мнозинството си, но може да не успее да осигури супер мнозинство от 200 места.

С 200 гласа опозицията ще може да преодолява вето, да промени конституцията или да се опита да отстрани президента.

Дори и без да достигне този праг, очакваната съкрушителна победа може да попречи на политическите усилия на Юн да стимулира икономиката, да реформира медицинската система и да вдигне рекордно ниската раждаемост, както и да засили тристранното сътрудничество в областта на сигурността със Съединените щати и Япония.

Лидерите на опозицията обвиниха Юн и ПНП в лошо управление на икономиката и неуспех да ограничат инфлацията.

Шефът на ПНП Хан Донг Хун, който каза, че опозиционното мнозинство ще създаде национална криза, каза, че екзитполовете са „разочароващи“, но все пак направи уговорка, че очаква окончателните резултати.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Четирима мними строителни предприемачи са задържани при акция на МВР и прокуратурата

Разкрита е организирана престъпна група, завоалирала престъпленията си като...

Отбелязваме Международния ден на семейството

Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е учреден...

Около 1100 са рисковите избирателни секции

Те обаче имат по-ниска тежест, отколкото преди години

Изгоряха четири камиона на пристанището в Солун

Пожар е унищожил четири камиона на пристанището в град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg