https://www.gerb.bg/bg

„Гигантски скок“: космически апарат на НАСА навлезе в атмосферата на Слънцето

Снимка: iStock

Соларната сонда „Паркър“ на НАСА се превърна в първия космически кораб, който навлезе в атмосферата на Слънцето. Това обявиха от американската космическа агенция, информира ДПА.

Сондата е прелетяла през короната на Слънцето, горната атмосфера на звездата, вземайки проби от частици и магнитни полета там, уточниха от НАСА, наричайки важното събитие „един гигантски скок за науката за Слънцето„.

Докосването на Слънцето от соларната сонда на „Паркър“ е монументален момент за науката за Слънцето и наистина забележителен подвиг„, изтъкна Томас Зурбухен от дирекция „Научни мисии“ на НАСА.

Това важно събитие не само ни предоставя по-задълбочени прозрения за еволюцията на нашето Слънце и неговото въздействие върху нашата Слънчева система, но всичко, което научаваме за нашата собствена звезда, също ни учи повече за звездите в останалата част от Вселената„, допълни Зурбухен.

Космическата агенция посочи, че „Паркър“ е намерила правилните условия по отношение на магнитното поле и частиците, за да навлезе в слънчевата атмосфера на 18,8 слънчеви радиуса (около 1,3 млн. километра) над слънчевата повърхност по време на осмия си полет покрай Слънцето на 28 април, като преминаването е продължило няколко часа.

Напълно очаквахме, че рано или късно ще се срещнем с короната поне за кратък период от време„, отбеляза Джъстин Каспър, водещ автор на нова статия за важното събитие, публикувана във Physical Review Letters.

Но е много вълнуващо, че вече я достигнахме„, подчерта той.

Тъй като сондата продължава да се приближава спираловидно към Слънцето, тя в крайна сметка ще се доближи до 8,86 слънчеви радиуса от повърхността, допълниха от НАСА. Следващото ѝ прелитане по-близо до Слънцето, насрочено за януари 2022 г., вероятно ще отведе „Паркър“ отново в короната.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Витоша ски: Симеоновският лифт не може повече да се поддържа с ремонти

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен...

Арестуваха трима за търговия с гласове в София

Трима души бяха арестувани в София във връзка с...

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Вулкан в Индонезия изригна зрелищно

Властите предприеха евакуация

1/4 от българите още не са решили за кого ще гласуват

Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все...

Бистрица остана без личен лекар

Софийското село Бистрица остана без личен лекар, съобщава bTV. Причината...

Автомобил с мигранти катастрофира след гонка с полицията в Хърватия

Автомобил, превозващамигранти, изхвърча от пътя и се удари в...

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg