https://www.gerb.bg/bg

Гешев обеща експертна помощ на таксиметровите шофьори за законови промени (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев обеща на представители на таксиметрови организации прокуратурата да им подпомогне с експертно становище за исканите от тях законови промени. Те са свързани със сигурността и нормалното функциониране на бранша и са провокирани от случая с таксиметровия шофьор, починал след сбиване с млад мъж в нощта на 8 срещу 9 октомври в София.

На срещата присъстваха над 10 представители на таксиметровия бранш. След разговорите Гешев заяви: „Обсъдихме системния проблем, който предизвиква такива последствия, както и по какъв начин можем да сме си взаимно полезни, за да ограничим и решим тези системни проблеми, за да няма смърт по пътя, независимо дали е за български граждани, които работят като таксиметрови шофьори, или е за някои други български граждани.“

Аз, като главен прокурор, и прокуратурата ще направим възможното и невъзможното, за да има справедливост„, увери той.

От прокуратурата обещаха да разпространят съобщения с подробности за разследването, като бе посочено, че е обвиненен за причиняване на смърт по непредпазливост 23-годишен мъж, настанен в „Пирогов“ под охрана, защото също е пострадал при сбиването. Представителите на таксиметровия бранш обявиха, че от това съобщение ще зависят бъдещите действия, които ще бъдат предприети от тях.

Подробната информация по случая от държавното обвинение не закъсня. От прокуратурата съобщиха, че продължава разследването за престъпление по чл. 124 от НК, като увериха, че заедно с МВР и в рамките на правомощията си ще направят всичко необходимо за провеждане на обективно, всестранно и пълно разследване и за осигуряване на точното спазване на законите на Република България.

Софийска градска прокуратура (СГП) информира, че обвинението, повдигнато на задържания на 9 октомври 2022 г., му е предявено и в присъствието на защитници той е дал обяснения. В изпълнение на дадените от прокурор в СГП указания разследващ полицай към 03 РУ-СДВР е извършил освидетелстване на обвиняемия, при което са документирани нараняванията по тялото му. СГП е дала указания да бъде назначена съдебномедицинска експертиза на обвиняемия, което предстои да бъде изпълнено от органите на МВР. От обвиняемия са снети и образци за сравнително изследване с негово съгласие.

Към този момент не е готова съдебномедицинската експертиза на починалия, която следва да даде предварително заключение относно причината за смъртта му. Тя е назначена в първия ден от разследването – 8 10.2022 г.

СГП е възложила е на МВР да установи дали има камери не само в района на инцидента, но и по посоката на движение на автомобилите, което към момента органите на МВР изпълняват.

Разпитани са 17 свидетели, които са възприели различни моменти от инцидента. Приложени са докладни записки относно проведените ОИМ, включително относно лицата, с които са проведени беседи с цел установяване на свидетели.

Извършен е оглед на местопроизшествие, при който са иззети следи. Предстои извършването на съответните експертизи за тяхното изследване.

Протоколът от проведеното претърсване на лек автомобил е одобрен от Софийски градски съд по искане на СГП.

От проведеното до момента разследване е установено, че около 18:30 часа на 8 октомври 2022 г. лек таксиметров автомобил, управляван от починалия, се движил в посока, обратна на посоката на движение по ул. „Рибен буквар“ в столичния ж. к. „Разсадника-Коньовица“. По ул. „Хъшове“, перпендикулярна на ул. „Рибен буквар“, се движил автомобил, управляван от приятелката на обвиняемия, в който на пасажерско място пътувал задържаният. Двата автомобила се засичат и спират. Починалият и обвиняемият слизат от автомобилите и между тях възниква вербално пререкание по повод правилата за движението по пътищата. Спречкването прераства във физическа агресия, като показанията на свидетелите не са еднопосочни по отношение на размяната на удари и по отношение на това кой от двамата първи нанася удар на другия. Физическата саморазправа е преустановена, като има показания, че това е станало, тъй като приятелката на обвиняемия е извикала полиция. Обвиняемият и починалият шофьор на такси се върнали по колите си, но след малко сбиването е било възобновено. Част от свидетелите заявяват, че са видели как водачът на таксито набира някого по телефона и след малко пристигат трима мъже, които заедно с таксиметровия шофьор започват да бият обвиняемия. Други свидетели, напротив, твърдят, че обвиняемият е нанесъл побой на таксиметровия шофьор. Биещите се били разтървани от граждани и след намесата на полиция. След преустановяване на боя 34-годишният таксиметров шофьор паднал на земята. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта му.

Към момента се установява, че не отговарят на истината медийните твърдения, че заедно с обвиняемия е имало 10 или 7 човека, които са участвали в сбиването.

Според държавното обвинение разследването се води изключително интензивно при добра координация и взаимодействие между СГП и 03 РУ-СДВР. Даваните от СГП указания се изпълняват. След събиране на доказателствата и уточняване на фактите по случая, при необходимост ще бъдат назначени и други експертизи. Днес е направено предложение от наблюдаващия прокурор в СГП делото да бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и от Върховна касационна прокуратура.

Предстои да бъде взето решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия. Софийска градска прокуратура уверява, че ще направи всичко необходимо, за да осигури точното установяване на всички факти по случая, разкриването на обективната истина и ще осигури в пълнота спазването на законите на страната, а за резултатите обществеността ще бъде своевременно уведомена.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БАБХ затвори месарски магазин в Ботевград заради лоши хигиенни условия

След извършена проверка инспекторите на Българска агенция по безопасност...

Киев призова за намаляване на потреблението на електроенергия след руски атаки

Руските войски са атакували съоръжения за производство и пренос...

Първо в News24sofia.eu! Попфолк певицата Роксана влиза в политиката (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/Cg5GvgbKx5Y Фолк звездата Роксана атакува парламента, научи първо Информационна агенция...

Гергьовден е

Тази година посрещаме празника без военен парад

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

WSJ: Санкциите срещу Русия удариха и Boeing

Boeing се сблъска с нови проблеми при производството на самолетите...

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg