Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ поиска компенсация на бизнеса за скъпия ток, депутатите отказаха

Снимка: архив БГНЕС

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ правителството да намери механизъм за компенсация на бизнеса заради високите цени на тока.

Крайно време е да има компенсации, заяви в хода на дискусиите Делян Добрев.

От декември бизнесът не е получил и една стотинка помощ от държавата, по думите му.

Бившият енергиен министър обясни, че към момента на изработване на механизма средната цена на електроенергията на пазар „ден напред“ на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) за месец декември е 453,11 лв./MWh. Тази цена е 280% по-висока от прогнозираната от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена за периода. За сравнение, за месец октомври средната цена е 368,61, а за месец ноември е 408,18 лв./MWh. В определени часове през месец декември цената на електроенергията достига почти 1000 лева, което е 8,4 пъти (840%) над прогнозираната от регулатора цена в решение от 01.07.2021г.

Опозицията от ГЕРБ се опасява, че тези цени на електроенергията ще доведат до фалити на фирми, масови съкращения, увеличение на безработицата, увеличение на разходите за обезщетения за безработица, увеличение на цените на крайните продукти, намаляване на покупателната способност, риск от спад на БВП, намалени приходи от данъци и осигуровки и други.

За да се избегнат тези негативни ефекти за бизнеса и икономиката на страната, е необходимо да бъдат приети нови компенсаторни мерки от 01.12.2021. С оглед на постоянно растящите цени на електрическата енергия, компенсация от 110 лв./MWh е крайно недостатъчна, според Делян Добрев.

В свое писмо до министър-председателя, работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ предлагат компенсаторният механизъм да бъде 75% от разликата между борсовата цена и прогнозната пазарна цена. В подобно становище от БФИЕК предлагат към тази компенсация да бъде въведен долен праг, за да няма свръхкомпенсация, в случай че енергията е закупена по дългосрочен договор на по-ниска цена.

Решението, което ГЕРБ предлага, цели да задължи министъра на финансите и министъра на енергетиката да въведат компенсаторен механизъм за небитовите крайни клиенти, с възстановяване на средствата в размер до 75% от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решението от 01.07.2021г. на КЕВР и средномесечната цена на пазар „ден напред“ на платформата на БНЕБ.

Според разчетите на регулатора размерът на свободния пазар на годишна база е около 22,1 млн. мегаватчаса, тоест средномесечното потребление на небитовите крайни клиенти е около 1,85 млн. мегаватчаса. Максималната стойност за компенсация за 1 мегаватчас по предложения механизъм би била 248,25 лв. при средномесечна цена на пазар „ден напред“ на БНЕБ за месец декември – 450 лв. за мегаватчас. Тоест, максималният необходим бюджет за месец декември е 460 млн. лв.

При очаквана цена от 739,3 лв. за мегаватчас за месец януари, максималната стойност на компенсацията ще е 465,23 лв. за MWh – максималният необходим бюджет за януари месец е 860 млн. лв. Калкулирайки по аналогичен начин компенсациите за февруари и март, получаваме максимален размер за компенсациите за целият период от 01.12.2021 до 31.03.2022 в размер на 2,96 милиарда лв. Реалният размер на компенсацията ще е значително под тази стойност, тъй като предложението изключва значителен брой клиенти с дългосрочни договори на по-ниска цена, които или не биха получили компенсации, или те биха били доста по-малки.

Източниците за финансиране на компенсациите могат да бъдат: подобрено бюджетно салдо в размер на 5 млрд. лв.; излишък във ФСЕС поради нарасналия размер на квотите както и по-високите вноски от 5% върху оборота на производителите на електроенергия и преносните оператори; свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и други. Себестойността на 1 мегаватчас електроенергия произведен в АЕЦ „Козлодуй“ е 55,01 лв., а от водноелектрическите централи на НЕК е 83,43 лв. При цена на енергията от 739,30 за януари, само за този месец ще се генерират свръхпечалби в размер на над 1 млрд. лв. Кумулативните свръхпечалби на дружествата за периода на компенсациите ще е 2.9 млрд. лв.

Нашето решение има посочени източници на финансиране на това, което предлагаме, защити предложението и Жечо Станков от ГЕРБ.

За сигурност за бизнеса се обяви Петър Петров от „Възраждане“. Настимир Ананиев от ПП заяви: „Проблемите на бизнеса идват от ГЕРБ„.

Пленарна зала, според Рамадан Аталай, трябва да излъчи сигурност и спокойствие за бизнеса.

Александър Ненков от ГЕРБ се възмути от оглушителното мълчание от страна на управляващите и предположи, че за тях явно трябвало да се къпем по двама, за да се спести от високите цени на тока. Заместник-председателят на парламента Кристиян Вигенин се пошегува с това „ограничение“ за къпане по двама и предположи, че банята може да се осъществява съвместно.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел спря Ал-Джазира

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря операциите на Ал...

Саня Борисова: Останах в България, за да бъда актриса

Саня Борисова е от жените, които неотклонно следват своя...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

Полицията и пропалестински демонстранти се сблъскаха в Калифорнийския университет (ВИДЕО)

Полицията премахна барикадите и започна да разглобява укрепения лагер...

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Сигналът е подаден от майката на жертвата

Украйна се интересува от американските разузнавателни дронове MQ-9 Reaper

В момента разузнавателните безпилотни самолети MQ-9 Reaper са приоритетни...

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg