https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ и ПП единни: Еврозона, нисък дефицит и без вдигане на данъци (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Балансирана финансова политика с до 3% бюджетен дефицит, ясен път към приемането на еврото, както и запазване на текущите нива на данъчно облагане. Около тези основни бюджетни рупори се обединиха представители на ГЕРБ и ПП/ДБ, които след края на заседанието на парламента в сряда проведоха експертна среща на тема финанси и икономика.

Бе проведен конструктивен разговор с ясни и открити мнения, успяхме да излезем извън режима на обичайните политически наддавания„, обобщи как е протекъл диалогът между двете политически сили Деница Сачева от ГЕРБ.

В частта с постигането на балансиран бюджет ще се търси едновременно как да не се лишава държавата от възможността за разходи за развитие, но едновременно и да се оптимизират харчове. С оглед на това предстои представители на двете политически сили да проведат среща с експерти от Министерството на финансите за по-конкретна и детайлна информация.

Същевременно ГЕРБ остават твърди в позицията, изразена от лидера им Бойко Борисов – бюджет трябва да бъде приет само от редовно правителство, като партията няма да подкрепи фискална рамка без да има управляващо мнозинство в парламента.

Не така обаче мислят от „Промяната“. Според бившия финансов министър Асен Василев е наложително бюджет да бъде внесен в парламента най-късно до 2 седмици, а забавяне след средата на юли ще доведе до „значителни затруднения за финансовата система на страната„.

Именно заради изключително кратките срокове ще бъде гледан, евентуално, бюджетът, който предлага служебното правителство, уточни Василев.

Хубавото е, че Министерството на финансите ревизира своята прогноза. Припомняме, че през миналата година те правиха разчети при 173 млрд. лева брутен вътрешен продукт. Ние казахме, че БВП ще бъде поне 180 млрд., а новите разчети вече се правят при 184 млрд., което прави значително по-нормално правенето на политика“, каза съпредседателят на „Промяната“.

Индексиране на пенсиите според Швейцарското правило (т.е. спрямо ръста на инфлацията), както и запазване на нивата на учителските заплати на 125% от средната работна заплата за страната също са сред приоритетите на двете политически сили.

Ще се водят разговори по въпроса и с останалите партии в парламента, обещаха от ГЕРБ на краткия брифинг, който приключи скоропостижно след оттеглянето на Асен Василев, като нямаше възможност да бъдат задавани въпроси.

Снимка: БГНЕС
spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

Президентът на Полша внесе проектозакон за повишаване на отбранителната готовност

Президентът на Полша Анджей Дуда внесе проектозакон, насочен към...

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна – ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва изпращането...

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg